close
Creștinătate

2 februarie – Ziua Mondială a Tineretului Ortodox

Ziua Mondială a Tineretului Ortodox, celebrată la scară mondială de către Ortodoxime, coincide în fiecare an cu Praznicul Întîmpinării Domnului. Acest fapt nu este întâmplător, ambele sărbători amintindu-ne rolul generaţiei de mâine, în istoria Bisericii Ortodoxe şi a Omenirii.

Pe treptele Templului din Ierusalim are loc simbolica „întîlnire între generaţii”, în urma căreia Dreptul Simeon, „cel vechi de zile”, vede „Mântuirea”, viitorul poporului său, şi porneşte pe ultimul său drum, împăcat că proorocirea s-a împlinit.

Această zi a fost instituită în anul 1992, la a 14-a Adunare Generală a Syndesmos – Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox, care consideră că tinerii au o vocaţie extraordinară de slujire în lume şi ei reprezintă atât prezentul, cât şi viitorul Bisericii.

Organizaţia Syndesmos a fost înfiinţată în anul 1953, la Paris, de către un grup de tineri teologi din Finlanda, Franţa şi Grecia. În prezent, cuprinde peste 126 de organizaţii de tineret ortodoxe din întreagă lume.

Din anul 2002, cu binecuvîntarea Preafericitului Patriarh Alexie II, Ziua Mondială a Tineretului Ortodox este sărbătorită şi în Biserică Ortodoxă Rusă în ziua de 15 februarie.

Cu prilejul acestei sărbători felicităm toţi tinerii ortodocşi din Moldova, mai ales pe cei care activează în organizaţii, asociaţii, frăţimi ortodoxe, pe cei care transmit cuvîntul lui Dumnezeu prin intermediul internetului şi le dorim să păstreze mereu credinţa vie, să înainteze duhovniceşte şi cu bucurie să-L întîmpine pe Domnul şi Mîntuitorul nostru la a doua Sa venire!

Tags : Organizaţia Syndesmos

Leave a Response