close
Agenda culturală

Călătorie în iconosferă

Conferinta „Călătorie în iconosferă” își propune o incursiune în metodele și dilemele istoriei de artă, încercând să descifreze modul în care această disciplină „inactuală” se raportează la prezentul lumii noastre. Evenimentul, Organizat de Fundatia Humanitas Aqua Forte, va avea loc pe data de 25 Februarie, între orele 11:30 – 13:30, la Romanian Athenaeum, str. Benjamin Franklin nr. 1-3, sector 1, București.
Conferința este urmată de un dialog cu Andrei Pleșu.

VICTOR IERONIM STOICHIȚĂ este profesor la Universitatea din Fribourg (Elveţia) și, din ianuarie 2018, titularul Catedrei europene la Collège de France. Este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti și al Universităţii Catolice din Louvain. Este membru al Academiei Naţionale Italiene şi al Academiei Europene. A fost titularul Catedrei anuale a Muzeului Luvru şi i-a fost conferit titlul de „Chevalier des arts et des lettres“ al Republicii Franceze. Cele mai recente scrieri: „Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice“, „Despărțirea de București. O povestire“, „Imaginea Celuilalt. Negri, evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne, 1453-1600“, „L’image de l’Autre. Noirs, Juifs, Musulmans et „Gitans“ dans l’art occidental des Temps Modernes“, Hazan, „Oublier Bucarest. Un récit“, Actes Sud, Arles.

ANDREI PLEȘU este scriitor, filozof, eseist, un reper al vieţii publice şi academice româneşti. Este director fondator al revistei Dilema (ulterior Dilema veche), fondator şi preşedinte al Fundaţiei Noua Europă şi rector al Colegiului Noua Europă (1994), membru al World Academy of Art and Science şi al Académie Internationale de Philosophie de l’Art, dr. phil. honoris causa al Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau şi al Universităţii Humboldt din Berlin, Commandeur des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d’Honneur. A debutat cu eseuri de filozofie, istorie şi teorie a artei (Călătorie în lumea formelor, Pitoresc şi melancolie). Fără a abandona discursul filozofic, l-a lărgit spre explorările teologice sau etice (Minima moralia, Despre îngeri, Despre bucurie în Est şi în Vest), cu un extraordinar succes de public. Este o voce inconfundabilă a publicisticii, aplecându-se asupra unor subiecte actuale ale politicii, ale culturii sau ale vieţii cotidiene. Dintre titlurile publicate recent amintim: „Despre frumuseţea uitată a vieţii“, „Faţă către faţă: Întâlniri şi portrete“, „Parabolele lui Iisus: Adevărul ca poveste“, „Din vorbă-n vorbă: 23 de ani de întrebări şi răspunsuri“, „Despre inimă și alte eseuri“.

Biletele costă 30 de lei, iar abonamentele pentru toata seria de șapte conferințe „Despre lumea în care trăim“ 150 de lei și sunt în vânzare la casa de bilete și pe site-ul Filarmonicii George Enescu (www.fge.org.ro).

Tags : andrei plesuconferintaRomanian Athenaeumvictor ieronim stoichita

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.