close
Social

Cumințenia banilor blocați. Nu există norme pentru restituirea donațiilor făcute pentru sculptura lui Brâncuși

Cuminţenia Pământului îi încurcă în continuare pe guvernanţi. Banii donaţi pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuşi, peste 1,2 milioane de euro, nu sunt restituiți, ci stau blocaţi în conturi, din cauza unor lacune legislative. Ministerul Culturii a transmis Ştirilor TVR că pentru unele donaţii nici nu au fost gândite modalităţile de restituire.

Peste 100.000 de români au donat în campania pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului. S-au strâns peste 1.200.000 de euro, care acum trebuie restituiţi. Ministerul Culturii reclamă lipsuri legislative.

„Unele mecanisme prin care aceşti bani au fost strânşi nu au fost gândite să permită restituirea lor. De aceea trebuie să găsim soluţii pentru o situaţie nemaiîntâlnită până acum”.

În cazul donaţiilor prin SMS nu se ştie cine şi cum va plăti comisioanele bancare şi diferenţa de curs valutar. De anul trecut, cursul de referinţă pentru euro a crescut cu aproximativ zece bani; ar trebui o altă lege.

Reprezentaţii Ministerului Culturii mai invocă şi motive de personal: au plecat cei care s-au ocupat de campanie. Fostul ministru al Culturii, cel care a pornit campania, face acum calcule pentru comisioanele noi care trebuie plătite.

Mari personalităţi culturale au susţinut campania pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi de către statul român. Teatrul Naţional Bucureşti a donat încasările de la un spectatocol, 11 mii de euro. Cu greu îşi explică de ce statul român nu a mai cumpărat de fapt opera. Şi ţine şi banii blocaţi.

Termenul final, stabilit prin hotărâre de guvern, pentru restituirea donaţiilor, este 31 decembrie 2017.

TVR

Tags : constantin brancusicumintenia pamantuluidonatiioperetvr

Leave a Response