close
Film

Filmul „O NUNTĂ LA OLTENI”, 1967

Filmul „O NUNTĂ LA OLTENI”, a fost realizat în com. Arcani, Gorj. Au fost protagoniști, lăutarul Petre Geagu Cătăroiu din Tismana, domnii prof. Grigore Pupăză și prof. Dan Pupăză și cumnatul de mână, C. C. Cheznoiu.

Film realizat de studioul de cinema „Alexandru Sahia” din București din anul 1967.

Folclorul românesc ne prezintă valori autentice ale simţirii poporului nostru, care trebuie cunoscute şi preţuite ca orice zestre lăsată de înaintaşi, pentru că el, folclorul, este o oglindă vie a existenţei de secole a unui popor cu vădite înclinaţii artistice şi a trecerii sale prin timp. El ne reprezintă astăzi cu cinste în cultura vechilor popoare europene contribuind la identitatea noastră ca popor al Europei.

In creaţia populară a satului românesc, obiceiurile sunt adevărate sărbători, bogate în cântece, dansuri, poezie, chiar şi teatru.

La toate popoarele, momentele de căpetenie din viaţa omului (naşterea, căsătoria, înmormântarea) sunt însoţite de numeroase obiceiuri.

Chiar dacă obiceiurile de azi se află într-un proces intens de evoluţie, de transformare, cele legate de momentele importante din viaţă, cel puţin de la Tismana s-au păstrat prin strădania locuitorilor ei ca o moştenire vie a unei bogate zestre a străbunilor acestor meleaguri.

Tags : comuna arcanio nunta la olteni

Leave a Response