close
Tradiții

Ioana Bălan – Din pasiunea pentru muzică

Ioana Bălan este lector la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului, dar și o cunoscută talentată cântăreață de muzică populară. Are o experienţă de peste 30 de ani în echitaţie şi este unul din puţinii dresori de cai din zona de vest a ţării.
PROFIL Născută: 24.05.1970, Arad Studii: Facultatea de Zootehnie. Experienţă: 31 de ani în domeniul echitaţiei Familie: 2 copii, Alice şi Armand

Ioana Bălan a fost înconjurată mereu de animale pentru că face parte dintr-o familie de medici verinari. La nouă ani, tatăl ei a dus-o la călărie, la Institutul Agronomic, locul unde avea să se angajeze şi ea după mulţi ani.

„Am vrut să fac performanţă cu echitaţia. Aşa am ajuns, pe la 12 ani, la Izvin. Ţin minte că erau foarte mulţi cai acolo. Până la 22 ani am participat la numeroase concursuri, unde am obţinut şi rezultate bune”, şi-a început povestea Ioana Bălan.

Aceasta a avut şansa să fie antrenată de instructori cu ştaif precum maestrul emerit Corneliu Ilin, cât şi de Alexandru Iavoronschi, fostul preşedinte al Federaţiei Române Ecvestre.

„Pe vremea aceea erau multe cluburi şi multe concursuri. Nu aveai nevoie de calul tău. Atunci nimeni nu îşi cumpăra cal, pentru că îţi ofereau cluburile. Erau mulţi sportivi, în special copii. Unii făceau performanţă, alţii mai puţin, dar se călărea”, a mai spus Bălan, care a dat ca exemplu practicanţii de voltijă (gimnastică pe cal), sport practicat de cei doi copii ai săi.

„Pe vremea mea erau peste 30 de concurenţi, acum sunt doar doi”, a adăugat aceasta. La terminarea facultăţii, Ioana Bălan şi-a ales lucrarea de licenţă „Creşterea cabalinelor”.

„Persoana care mi-a indrumat primii pasi in muzica populara romaneasca a fost mama, pentru ca, de la mama am mostenit acest har minunat, ca o frumoasa si de pret zestre, purtata cu mandrie in minte, in suflet si in glas.

Dragostea  pentru folclorul romanesc s-a inradacinat si a crescut odata cu mine. Ca o poveste populara din satele romanesti care inca se scrie, eu am continuat sa ii cant dorurile si iubirile, jalea si tristetea sufletului romanesc si sa-i expun frumusetea prin portul popular traditional.

Imi place ceea ce fac iar asta se reflecta in melodiile mele si in bucuria oamenilor care ma asculta si ma iubesc ca artist.

Am inceput prin a fi apreciata de cei apropiati, cu timpul eu, Ioana Balan, am cucerit publicul prin timbrul meu aparte, talentul și pasiunea nemărginită. Destinul mi-a scos în cale oamenii potriviți la momentul potrivit și păstrând în suflet vie flacăra pasiunii pentru muzica, am continuat să evoluez tot mai frumos, depășind mereu un alt nivel.”

Tags : ioana balanmuzica popularaobiceiuritraditii

Leave a Response