close
IstoriePromovate

Istoricul Octavian Țîcu despre „Ziua Statalității” propusă de Dodon: „Este o aberație și o speculație politică”

Președintele Igor Dodon a invocat data de 2 februarie 1365 ca zi în care „statalitatea Moldovei a fost recunoscută oficial”, propunând astfel a doua zi a lunii februarie drept sărbătoare oficială „Ziua Statalității”. Publicația AGORA a solicitat opinia istoricului Octavian Țîcu pentru a explica în ce măsură este întemeiată propunerea fostului lider socialist. Asfel, potrivit lui Țîcu, „este o eroare gravă să confunzi statul actual Republica Moldova cu statul medieval al Moldovei”.

Potrivit lui Octavian Țîcu, data de 2 februarie 1365 este o dată discutabilă în istoriografie. „Sunt mai multe păreri în privința apariției statului medieval moldovenesc și din punctul ăsta de vedere nu există o certitudine, fiind mai multe versiuni ale genezei statalității moldovenești feudale. Există o gravă eroare în a confunda statul actual Republica Moldova cu statul medieval al Moldovei la care face referință Igor Dodon. Asta pentru că moștenitorul legitim și toate atribuțiile juridice ale Țării Moldovei aparțin României, pentru că la 1859 Moldova s-a unit cu Țara Românească și a creat România. Astfel, referirea la statul contemporan ca la o continuitate a Țării Moldovei este o aberație și o speculație politică”, a declarat Octavian Țîcu pentru Agora.

Expertul spune că dacă vrem să vorbim despre statalitatea actuală a RM așa cum este ea, „drept dată de reper trebuie luată 2 august 1940 când prin decizia Sovietului Suprem al URSS s-a creat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească care este de fapt în actualul contur geografic care este rezultatul anexării Basarabiei”.

„Chestiunile de genul acesta nu sunt o prerogativă a președintelui, ci a mediului istoric care oferă explicații pentru un eveniment politic. O astfel de invocare a datei este o reminiscență sovietică”, a mai adăugat Țîcu.

Octavian Țîcu (n. 21 august 1972, Costuleni, Ungheni) este un istoric, politician și fost boxer profesionist din Republica Moldova, Ministru al Tineretului și Sportului din Republicii Moldova între 26 februarie – 30 mai 2013,ndupă ce l-a înlocuit pe Ion Cebanu (2011 – 2013). A fost înaintat în funcție de Partidul Liberal.

Octavian Țîcu este un fost boxer profesionist. Între 1995 și 2003, el a devenit de 7 ori campion național la box în Republica Moldova. Iar în 1996, a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară din 1996, la categoria 57-60 kg.

A făcut parte din Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, formată la 14 ianuarie 2010.

În martie 2015 el s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 a fost ales în funcția de consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”.

Pe 20 august 2015, în cadrul ședinței consiliului raional Ungheni, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește Partidul Popular European și și-a depus și mandatul de consilier raional în Ungheni, arătându-se nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional.

Distincții, premii și decorații

  • 2010 – Medalia „Meritul civic”, decorat de către Președintele Republicii Moldova.
  • 2004 – Premiul Național al Tineretului în domeniul Științei și Literaturii pentru monografia – Problema Basarabiei și relațiile sovieto-române în perioada interbelică (1919-1939).
  • 2004 – Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Universitatea Liberă Internațională – Problema Basarabiei și relațiile sovieto-române în perioada interbelică (1919-1939).
  • 2004 – Premiul cel mai bun șef de catedră al Universității Libere Internaționale în anul universitar 2003/2004.
  • 1993 – Premiul Fundației Soros-Moldova pentru merite academice deosebite.

Sursa: Agora.md

Tags : istorieoctavian ticurepublica moldova

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.