close
Repere

Potrivit unui studiu, biserica și mall-ul sunt instituții de cultură în viziunea românilor

Nu citim, nu mergem la teatru sau la cinema, in schimb ne place la mall si la biserica, „doua institutii culturale” in viziunea romanilor. Acestea sunt rezultatele barometrului de consum cultural, de anul acesta. Ingrijorator este ca, de la an la an, scade dramatic numarul celor care pun mana pe o carte.

46 la suta dintre cei chestionati recunosc ca in 2016 nu au citit deloc, in timp ce 20 la suta spun ca au pus mana pe o carte o data sau de doua ori. Nu este de mirare, avand in vedere ca 55 la suta dintre romani considera ca nu trebuie sa citesti pentru a avea succes in viata.

Pe de alta parte avem si impedimentul financiar: 36 la suta dintre cei chestionati recunosc ca au vrut sa isi cumpere o carte, dar nu si-au permis-o.

Mai rau este ca fata de 2015, numarul celor care nu au citit deloc a crescut cu 11 procente.

Daca tot nu citesc, nu merg nici la teatru, iar de la an la an avem cu cel putin 5 la suta mai multi oameni care nu ajung la un spectacol. Surprinzator este ca avem mai multe teatre – 98 fata de cinematografe, 82, dar procentul celor care nu au ajuns nici la film este acelasi: 70 la suta.

De vina ar fi si lipsa salilor. In total, in Romania avem putin peste 47.000 de locuri in teatre si cinematografe.

Carmen Croitoru, director INCFC: „Pur si simplu au disparut cinematografele, un procent care depaseste 70 la suta dintre respondenti care au zis ca isi doreste cinematografe. In momentul asta cel care vrea sa vada un film trebuie sa ia trenul avionul sau masina, caruta, dar nu are in proximatate”.

Studiul a scos la iveala si faptul ca romanii cred ca participa la un act cultural daca merg la biserica, in parc sau la mall.

De altfel, cand vine vorba de infrastructura culturala, 36 la suta dintre cei chestionati au declarat ca si-ar dori mai multe magazine de mari dimensiuni.

Pentru prima data, barometrul de consum cultural analizeaza si preferintele seniorilor. 42 la suta dintre ei spun ca nu isi permit sa participe la un act de cultura.

Anca Berbecut, sociolog: „Am observant niste procente scazute de participare culturala si o tendinta de izolare, izolare fata de grupul sociale si fara de restul societatii”.

Pentru ca lucrurile sa nu fie complet pierdute specialistii ne fac recomandari.

Dumitru Bortan: „E o dependenta de calculator este o dependenta de televizor si internet. Ia lasati aceste dependente si vedeti ce reconfortant este si ce seara plina este cand citesti un lucru de calitate”.

In Romania, avem peste 10.000 de biblioteci active, 731 de muzee si 30.000 de monumente istorice.

stirileprotv.ro

Tags : bibliotecabisericamallstudiu sondaj

Leave a Response