close
Actualitate

Preşedintele Academiei – comemorat; Patriarhul: Studiile sale l-au condus şi spre semnificaţiile spirituale ale noţiunii de lumină

Preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a fost comemorat, miercuri, de către oameni de ştiinţă, politicieni, clerici, reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante foruri de educaţie din ţară, cei prezenţi amintind de pregătirea, modestia şi devotamentul acestuia, dar şi de credinţa sa, evocată inclusiv de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel.

Patriarhul Daniel l-a descris pe Ionel-Valentin Vlad drept un „cercetător ştiinţific de prim rang”.

„A fost un om profund credincios. A moştenit această credinţă de la strămoşii săi maramureşeni, ca, mai târziu, să şi-o consolideze pe rezultatele cercetărilor sale ştiinţifice. Specialist în fizica laserelor, studiile şi cercetările sale despre lumină l-au condus şi spre semnificaţiile profund spirituale ale noţiunii de lumină, concept fundamental în teologia mistică răsăriteană, aşa cum a mărturisit chiar domnia sa la primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnica din Bucureşti”, a punctat patriarhul.

El a subliniat că Ionel-Valentin Vlad „a răspuns întotdeauna cu o largă deschidere şi s-a implicat bucuros în iniţiativele de colaborare dintre Patriarhia Română şi Academie” şi a evidenţiat că acesta era un „om credincios şi discret”.

„Deşi botezat şi cununat în Biserica Ortodoxă Română, totuşi, din raţiuni practice, de proximitate fizică, domnul Ionel-Valentin Vlad a frecventat slujbele religioase din biserica romano-catolică, devenind apoi, efectiv, un membru al acestei biserici. Din acest motiv, slujba de înmormântare a sa va fi oficiată, joi, 28 decembrie 2017, în Catedrala Romano-Catolică ‘Sfântul Iosif’ din Bucureşti, iar înhumarea va avea loc în aceeaşi zi la Cimitirul Bellu din Bucureşti”, a precizat patriarhul Daniel.

La rândul său, preşedintele Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Ecaterina Andronescu, şi-a amintit cât de dedicat era Ionel-Valentin Vlad momentului legat de Unirea Principatelor Române. Ea a spus că el provenea „dintr-o familie cu rădăcini profunde între memorandiştii ardeleni”.

„Ca urmare, n-am cum să uit cum, în fiecare an, cu excepţia acestui an, îl vedeam la 1 Decembrie la Alba Iulia şi cum, de fiecare dată, spunea că este responsabilitatea noastră, a românilor, să nu uităm că acolo s-a înfăptuit un mare act de importanţă covârşitoare pentru ţara noastră”, a adăugat preşedintele Senatului UPB. Ea a amintit, de asemenea, că Ionel-Valentin Vlad s-a dedicat unui domeniu ştiinţific nou, „pe care l-a desăvârşit”.

Ecaterina Andronescu a evocat şi faptul că preşedintele Academiei Române „a coordonat o lucrare amplă, şi anume proiectul Strategiei de Dezvoltare a României”.

Cei prezenţi care au luat cuvântul au ţinut să sublinieze modestia, dedicarea profesională a preşedintelui Academiei Române, care l-a făcut inclusiv să îşi înfrunte boala, dar şi modelul reprezentat de acesta.

În context, a fost amintit faptul că, în noiembrie, Ionel-Valentin Vlad a fost prezent la Vatican, într-o delegaţie oficială. De altfel, vicepreşedintele Academiei Române,Victor Spinei, a citit o scrisoare din partea ambasadorului României la Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpârţan.

„Ştiam de suferinţa sa, dar, cu prilejul vizitei la Vatican, în luna noiembrie, l-am văzut însufleţit de întâlnirea cu Papa Francisc şi de faptul că Sfântul părinte a acceptat titlul de membru de onoare al Academiei Române”, se arată în scrisoare.

Totodată, a fost citit şi mesajul de condoleanţe al Custodelui Coroanei, Majestatea Sa Margareta. În acest mesaj, Ionel-Valentin Vlad este prezentat drept „suflet delicat şi spirit de oţel”, un „exemplu de simţ civic, de devotament profesional şi de rigoare academică” şi este, din nou, amintită discreţia sa.

Zeci de coroane au fost trimise din partea oamenilor de ştiinţă, academicienilor, oamenilor politici şi clericilor, la sediul Academiei Române, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ionel-Valentin Vlad. Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu pot face acest lucru până miercuri, la ora 22,00.

Joi, la ora 10,30, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” va avea loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul şi mitropolitul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu.

La ora 12,00, în aceeaşi zi, la Cimitirul Bellu Ortodox, pe Aleea Academicienilor, va avea loc ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare.

Preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a murit duminică, la 74 de ani, la locuinţa sa din Bucureşti, în urma unei îndelungi suferinţe.

Academicianul Ionel-Valentin Vlad, inginer şi fizician, s-a născut la 22 septembrie 1943 în Bucureşti. A fost absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. În 2008, a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. La 8 aprilie 2014, a fost ales preşedinte al Academiei Române.

O.G.

Tags : academia romanaIonel-Valentin Vladpatriarhul romaniei

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.