close
Monarhie

Principesa Maria, vizită la Iași, Pașcani și Târgu-Frumos

În zilele de 28 și 29 martie 2018, Alteța Sa Regală Principesa Maria s-a aflat într-o vizită în județul Iași.

Joi, 28 martie 2018, vizita Principesei Maria a început în municipiul Iași, la Institutul Cultural Francez, unde Alteța Sa Regală a luat parte la vernisajul expoziției de fotografii și documente de arhivă “Misiunea Militară Franceză Berthelot și Familia Regală a României” (curator, doamna Iulia Scântei, senator de Iași).

Expoziția, aflată sub auspiciile Familiei Regale a României, reprezintă povestea în imagini a prieteniei care l-a legat pe generalul Berthelot de Armata Română şi de Familia Regală.

Vernisajul expoziţiei a fost urmat de prima conferinţă – dezbatere intitulată “Henri Mathias Berthelot la Iaşi”, organizată de Fundaţia ACTUS şi Primăria Municipiului Iaşi, prin Departamentul Centenar.

Principesa Maria s-a aflat, apoi, la Ateneul din Iași, unde a inaugurat Mica Galerie de Artă și a participat, cu acest prilej, la vernisajul expoziției „Iași, oraș Regal”.

Ziua s-a încheiat cu prezența Principesei Maria, la Palatul Culturii din Iași, la vernisajul expoziției „Iași, Amfiteatrul Unirii” realizată de pictorul Emil Ciocoiu (curator, doamna senator Iulia Scântei).

Evenimentul, organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, de către Complexul Muzeal Național  “Moldova” Iași, în parteneriat cu European Artists Management Bruxelles și Primăria Municipiului Iași, Departamentul Centenar, este dedicat Centenarului „Iași – capitala Regatului României 1916 – 1918”, precum și Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918. Expoziția cuprinde 40 de lucrări semnate de pictorul Emil Ciocoiu, expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de aprecierea criticilor de artă.

Cea mai importantă lucrare a expoziției, „Amfiteatrul Unirii”, este un tablou monumental (170 x 220 cm), ulei pe pânză, care a inspirat titlul evenimentului expozițional și prezintă orașul Iași ca un amfiteatru al forțelor creatoare ale Marii Uniri.

Vineri, 30 martie 2018, Principesa Maria a vizitat orașele Pașcani și Târgu Frumos. Înainte de a părăsi municipiul Iași, Alteța Sa Regală a avut o întâlnire, în cursul dimineții, cu P.S. Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași.

În continuarea vizitei, Principesa Maria s-a oprit în municipiul Pașcani, unde a avut o întrevedere, la sediul primăriei, cu domnul Dumitru Pantazi, primarul orașului. De asemenea, Principesa Maria a vizitat Liceul Teoretic ,,Miron Costin” unde s-a întâlnit cu elevii și profesorii instituției de învățământ.

Vizita Principesei Maria în județul Iași s-a încheiat în orașul Târgu Frumos. Aici, Alteța Sa Regală a întâlnit, la primăria orașului, pe domnul primar Ionel Vătămanu și a vizitat Liceul Teoretic ,,Ion Neculce”.

Tags : principesa maria

Leave a Response