close
Actualitate

Reluarea unei vechi tradiții: Balul boerimii române în scop caritabil

După zeci de ani în care vechile tradiții au fost puse deoparte, în primul rând pentru că a trecut peste poporul român perioada nefastă a orânduirii comuniste, în anul de grație 2017, o mână de… boieri, urmașii familiilor istorice românești, și-au propus să reînvie tradiția balurilor boierești caritabile de altadată.

Balul boierimii române în scop caritabil a reluat o tradiție veche de peste 70 de ani a familiilor boierești din România, care donau pentru cauze nobile. Nume precum Ghyka, Cantacuzino, Bibescu, Stirbey, Paleologu sunt binecunoscute în istoria românilor, ca familii ce au dat personalități importante în societatea, istoria și cultura României, de-a lungul timpului.

Prilej de întâlnire, cunoaștere, aducere aminte și conversații despre timpuri trecute și timpuri ce vor urma, Balul Boierimii Române, editia I, a marcat reluarea unei serii care se dorește a fi cât mai lungă. Scopul în sine, așa cum era și pe vremuri, rămâne totuși unul caritabil, fiindcă educația și cultura acestor familii pornește tocmai de la ideea filantropiei și a unor modele de binefacere pentru ceilalți membri ai societății.

„Boierimea română a însemnat ceva în istoria României și chiar dacă astăzi descendenții familiilor boierești cu istorie nu mai sunt implicați în viața politică, de exemplu, nu înseamnă că nu pot fi activi sau că nu se pot implica în viața socială, în special în zona filantropiei”, spune Mihai Ghyca.

Balul boierimii române în scop caritabil, ediția I, 2017 tocmai în acest sens a fost organizat. Descendenți ai familiilor Cantacuzino, Ghyka, Bibescu și Paleologu s-au adunat și s-au ocupat pe-ndelete de fiecare detaliu al evenimentului, astfel încât toți cei prezenți să reintre în atmosfera balurilor de altădată.

Cum erau balurile de altădată? Tot Mihai Ghyka spune: „cu umor, cu lume care vine din toate colțurile țării și din alte țări, cu simplitate, cu decență, cu căldură, cu ținută și, mai ales, cu scop caritabil.” Și, nu uita să amintească Mihai Ghyka, „fiecare dintre cei prezenți și-a dus cu cinste numele familiei, în timp.”

Chiar dacă nu toți cei prezenți se cunosteau dinainte, s-au adunat la Balul boierimii române în scop caritabil tocmai pentru a reface comunitatea descendenților vechilor familii boierești din România și pentru a reînvia tradiția balurilor filantropice.

„Mulți dintre cei prezenți nu ne știam, ne vedem aici pentru prima dată, e un obiectiv să ne cunoaștem și să adunăm bani pentru o cauză nobilă”, spunea și Theodor Paleologu cu acest prilej.

Fondurile strânse la Balul boierimii române în scop caritabil, care a avut loc la Hanul lui Manuc, au fost donate Fundației Sf. Dimitrie din București, pentru a susține programele educaționale pe care le derulează pentru copii.

„Important este să păstrezi visurile, tradițiile și să dai un reper unei societăți în plină transformare”, adaugă același Mihai Ghyka, reinterând dorința celor prezenți ca Balul boierimii române în scop caritabil să devină o tradiție.

Tags : barul boierimii romanecaritabilhanul lui banuc

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.