close
Agenda culturală

Șapte sculptori modelează marmura în Anul Centenar

Gabriela Zamora, 09 Octombrie 2018

„Nu există patriotism fără patrimoniu!” Sub acest titlu se va desfășura toată luna octombrie, sub tema „Centenarul Marii Uniri”, prima ediție a Taberei Naționale de Sculptură Monumentală „România 100” – Ploiești, care a început la 1 octombrie 2018. Sub dalta a șapte artişti români, marmura românească de Rușchiţa se va transforma în tot atâtea opere de artă ce prind contur în atelierul sub cerul liber al Parcului Municipal Vest din Ploiești. „În acest an unic pentru România, cel mai important moment din istoria țării, îi omagiem pe cei care, acum 100 de ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: Unirea tuturor românilor”, a spus Sorin Văduva, consilier în cadrul Consiliului Local al Municipiului Ploiești.

Daniel Dan, Maxim Dumitraș, Alfred Dumitriu, Bogdan Hojbotă, Petre Virgil Mogoșanu, Eugen Petri, Ion Zderciuc sunt sculptorii care, până la sfârșitul acestei luni, vor modela marmura românească de Rușchiţa cu delicatețea și trăirea artistului inspirat de Marea Unire de la 1918, exact la împlinirea a 100 de ani de la evenimentul istoric crucial pentru români. Materialul de lucru este marmura de Rușchiţa datorită durabilităţii ei, a ușu­rinței cu care se lasă modelată, dar şi pentru faptul că rezistă ruperii, fiind potrivită pentru sculptura decorativă.

„În acest an unic pentru România, cel mai important moment din istoria țării, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: Unirea tuturor românilor.

Municipiul Ploiești are potenţialul de a face față acestor provocări, dar acest potenţial trebuie înţeles, modelat, promovat și, nu în ultimul rând, pus în valoare. Tabăra Națională de Sculptură Monumentală „România 100” este un proiect cultural fără precedent în istoria orașului, care vine ca un omagiu pentru realizările înain­tașilor noștri, cei care ne-au lăsat moștenire datoria de a arăta lumii cine suntem și cum vrem să fim, ce înseamnă pentru noi identitate națională, neam, vatră, limba română”, a afirmat Sorin Văduva, consilier în cadrul C.L. al Municipiului Ploiești.
Artiștii participanți vor crea, potrivit regulamentului de participare, și una, două sau trei ­sculpturi de dimensiuni mici ­destinate expoziției organizate în sala multifuncţională a Parcului Vest, deschisă începând cu 15 octombrie și până la 30 octombrie. Aceste lucrări vor rămâne în proprietatea artistului sau vor fi donate de către acesta Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești, caz în care lucrările vor intra în patrimoniul Casei de Cultură.

Selecția celor șapte sculptori, unii dintre ei cu activitate interna­țională, s-a realizat în urma evaluării portofoliilor acestora de către o comisie desemnată de Uniunea Artiştilor Plastici filiala Ploieşti. Proiectul a fost inițiat de Asociația Culturală 24 PH Arte, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Ploiești în parteneriat cu UAP-filiala Ploiești, Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploiești, Parc Municipal Vest, TCE, SGU, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești.

Tabăra se va încheia la data de 30 octombrie, când va avea loc ceremonia de închidere şi acordarea de diplome participanţilor. Printre partenerii media ai proiectului enumerăm: www.24pharte.ro, www.stirileprahova.ro, www.infoploiesticity, Ziarul Lumina, Arte Fapte.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.