close
Actualitate

Ziua internaţională a cărţii pentru copii

La 2 aprilie este sărbătorită Ziua internaţională a cărţii pentru copii, iniţiată de International Board on Books for Young People (IBBY), pentru promovarea schimbului de cărţi pentru copii, facilitarea accesului copiilor de pretutindeni la cărţi cu standarde literare şi artistice ridicate.
Această zi este marcată din 1967, 2 aprilie fiind ziua de naştere a celui care continuă să fie unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de basme pentru copii, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut în 1805 la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri, precum: „Hainele împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Micuţa sirenă”.
În 2018, IBBY Letonia este sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii. Mesajul adresat copiilor în acest an este „Cel mic este mare într-o carte”, cartea pentru copii fiind considerată o forţă miraculoasă, care promovează dorinţele mari şi capacităţile deosebite ale celor mici, ce reprezintă curajul lor de a trăi. O carte pentru copii înseamnă respectul pentru măreţia celui mic, se menţionează pe pagina dedicată zilei, ibby.org.
Descoperirea universului unic al fiecărei cărţi, identificarea cititorului cu un personaj sau găsirea unui personaj model, dezvoltarea sentimentelor şi a personalităţii cititorului, dar înainte de toate descoperirea lecturii ca pe o mare plăcere sunt obiectivele autorilor de cărţi pentru copii.

În România sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase oraşe. Manifestările includ activităţi în şcoli şi biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, întreceri sportive şi jocuri cu zmee şi măşti.
International Board on Books for Young People, o organizaţie non-profit, fondată la Zurich în 1953, reprezintă o reţea internaţională de oameni, care se angajează să aducă împreună cărţile şi copiii, şi este compusă din 75 de secţiuni naţionale din întreaga lume.
IBBY încurajează publicarea şi distribuirea cărţilor de calitate pentru copii, în special în ţările în curs de dezvoltare. De asemenea, oferă suport şi instruire pentru cei implicaţi în educarea copiilor şi în literatura pentru copii. Organizaţia protejează şi susţine drepturile copilului în conformitate cu Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.

Tags : carti copiiziua internationala

Leave a Response