close
ActualitateAgenda culturalăPromovate

Ascensiune pe muntele… din noi

“Toate călătoriile au destinaţii secrete pe care drumeţul nu are cum să le ştie.” (Osho)
Cu acest citat îşi începe Ramona Müller unul dintre capitolele din volumul de proză ,,Muntele din noi” (editura Neuma, Apahida, jud. Cluj, 2020), lansat în data de 17 iunie 2022, împreună cu alte două volume de versuri ,,Atacă şi fugi! – Confesiunile păpuşii voodoo” (editura Neuma, Apahida, jud. Cluj, 2020) şi ,,Numele meu este altul” (editura Creator, Braşov, 2021).
Tripla lansare de carte organizată în incinta Librăriei Elstar din Câmpina ne-a adus-o mai aproape de suflete pe colega noastră – secretar literar de cenaclu “I.L.Caragiale” Ploieşti, poeta Ramona Muller, un talent scriitoricesc inconfundabil. Alături de o suită de invitaţi, printre care şi colegi de cenaclu – Ana Nedelcu, Florin Dochia, Maria Bem, Diana Trandafir, Blanca Trandafir, protagonista serii ne-a îmbiat şi îmbăiat simţurile printr-un eveniment literar de excepţie prezentat, analizat şi lecturat de către voci semnficative din domeniu.
Amfitrionul evenimentului, poetul Florin Dochia a scos în evidenţă, în stilu-i umoristic, ineditul din scriitura Ramonei Müller, un testament liric foarte personal, ce îmbină muzicalitatea versurilor cu duritatea unei profe de geografie, care nu se limitează niciodată la teorie, ci te împinge de la spate spre… verticalitatea muntelui.
Intervenţii au avut loc din partea poetei, cronicarei şi realizatoarei de emisiuni TV, Evelyne Croitoru şi a criticului literar Cristian Crăciun, ambii evidențiind bogăţia limbajului stilistic ce te pune față în faţă cu realitatea dintr-o perspectivă nouă, filosofică, ce ridică întrebări existenţiale şi creează nelinişti interioare.
Filologul Dan Precup ne aduce aminte de ,,Frumoasa morăriţă”, volumul de versuri al poetului german Wilhelm Müller. Aflăm că Müller înseamnă morar şi ne explicăm imediat de ce Ramona Müller se îndeletniceşte atât de bine cu ,,măcinarea” şi ,,rafinarea” cuvintelor, rezultând o serie de versuri de calitate superioară, o ,,pâine” sănătoasă pentru un creier aflat în efervescență intelectuală.
Oare te poţi regăsi în poezia şi jurnalele de călătorie ale Ramonei Müller?
Ana Nedelcu, colega de cenaclu a protagonistei spune clar ,,Da!” şi îşi exprimă afinitatea cu aceasta, nu numai din punct de vedere literar, dar şi din perspectiva unui pasionat de munte. ,,La Ramona Müller geografia pământului se transpune în cea a trupului uman, verticalitatea fiind lait-motivul omului aflat în ascensiune pe drumul desăvârşirii. Dincolo de pasiunea pentru munte, descopăr în versurile sale o femeie echilibrată în yin şi yang, o poezie ce îmbină armonios raţiunea şi simţirea. Este foarte greu să dobândeşti echilibrul ca individ, nu mai spun în creaţia literară, dar iată că Ramona a reuşit acest lucru prin ascensiunea permanentă la care accede. Eşti ceea ce scrii până la urmă. Mai descopăr o femeie în trei ipostaze sau, de ce nu, spus altfel, trei femei într-una: profa dârză de geografie și montaniardă pasionată, poeta de lirică socială şi femeia echilibrată în ritmul yin-yang.” Cele trei ipostaze descrise de Ana Nedelcu au fost redate prin poeme special alese: ,,Profa de geografie” (…cancelaria este în cealaltă emisferă / dar profa de geografie / strânge carpaţii la piept / şi coboară icoana vlăsiei / în palma ţării / pune dunărea în ramă…), ,,Pădurea nu este un drept personal” (…oamenii tăietori de lumină / poartă cagule / copacii îşi poartă rănile) şi
,,pistruii zebrei” (azi sunt femeia de tranziţie / între yin şi yang…)
,,Ulterior, parcurgând integral şi volumul– jurnal de călătorie prin munţii României, <Muntele din noi>, am descoperit un adevărat manual şi nu m-a surprins deloc, căci o profă ,,tare” de geografie nu se mulţumeşte doar cu orientarea indicatorului pe hartă, ci şi cu orientarea în teren, unde intervine busola fizică, dar şi cea lăuntrică. Ramona descrie într-un mod fascinant şi intim trăirile personale raportate la date foarte exacte ale locurilor prin care a trecut şi ale crestelor pe care le-a urcat. După ce parcurgi acest volum, te apuci de ascesiune montană. Garantat.” (Ana Nedelcu) Toate intervenţiile au fost presărate cu versuri şi citate din cele trei volume. Iar la final, protagonista abia îşi găsi suflul de a mai spune ceva, printre sentimentele de copleşire ale ante-vorbitorilor. Ne bucurăm că am impresionat-o pe Ramona Muller, căci, în genere, este de neimpresionat şi de neînduplecat. Totuşi, ca să destindă puţin atmosfera, d-na Muller ne citeşte o poezie mult aşteptată şi cerută, ,,sub cearşaf”, poem fără prea multe perdele…
… Astfel, am sărbătorit serata cu nr. 53 a Librăriei Elstar şi tot atâţia ani câţi împlineşte protagonista în iarna anului 2023, căci, de ce nu?… ,,şi vara poate fi ca iarna”. La mulţi ani cu inspiraţie creatoare şi ascensiune montană! Să ne trăieşti, Ramona Müller!

Ana Nedelcu ~ secretar literar de cenaclu “I.L.Caragiale” Ploieşti

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.