close
CreștinătatePromovate

A păstra, a adeveri…

In Decembrie 1992, intr-o noapte, doi tigani au intrat in biserica Sf. Nicolae din strada Buzesti si au furat mai multe icoane si obiecte de cult. Ca sa stearga urmele nelegiurii, au incendiat biserica.

Dupa doua zile, la mobilizarea lui Pascal Ilie Virgil, fotoreporter si coleg cu mine la Romania libera, ne-am adunat patru insi, Eu, Pascal, Ion Ciochina Ion, jurnalist si soferul de la Rl, imi pare rau, dar i-am uitat numele si o zi intreaga, ore intregi am degajat resturile, inca fumegande ale interiorului bisericii. Erau grinzi de peste o suta de kilograme, bucati mari de mobilier distrus de flacari si tot felul de alte lucruri carbonizate. Stratul de cenusa era pana la glezne, iar pulberea rascolita ne intra incontinuu in nas, gura, ochi.

Am muncit necontenit fara sa bem un strop de apa, fara sa scoatem un oftat, aproape fare sa vorbim intre noi. Ne intelegeam din priviri si hotaram ce sa mai strangem, ce sa mai caram. Stiu de unde aveam acea putere.

La un moment dat am gasit, in cenusa prin care calcam, o icoana ovala de argint, cam cat o palma. Am sters-o cu maneca, m-a uitat indelung la ea, incercand sa descifrez imaginea, apoi am dus-o la parintele bisericii, Gheorghe Dem. Ciocan. Acum, inaltat, probabil, caci era batran, la Ceruri. Dumnezeu sa-l odihneasca…

A luat icoana, s-a uitat la ea, apoi m-a privit in ochi si mi-a spus „Pastreaz-o”…


O pastrez cu sfintenie, pe un raft de langa biroul meu.

(Cristian Botez)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.