close

Aleea Scriitorilor la 19 ani (iulie 2002)

       În parcul Bucov, situat în apropierea Ploieștiului, vizitatorii pot admira ”Aleea Scriitorilor”, unde ”domnesc” 11 busturi cu renumiți scriitori români. Proiectul a demarat în urmă cu 19 ani, în iulie 2002, cu realizarea statuii în bronz a lui Constantin Stere, operă a sculptorului Ștefan Macovei.  

Cei 11

Între timp, pe alee au ”răsărit” busturile lui Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, George Topârceanu, Liviu Rebreanu, Garabet Ibrăileanu, Alexei Mateevici și Gala Galaction.
Ultimele două statui, ale lui Calistrat Hogaș, realizare a artistului Nicolae Lupu, și Al. Brătescu-Voinești, creație a lui Constantin Ionescu, au fost dezvelite  la data de 26 martie 2006, dată care a marcat încheierea proiectului cultural ”Aleea Scriitorilor”. În total, 11 statui, realizate de șapte artiști.

Suzana Stere Paleologu, proprietara acestui așezământ a făcut această donație importantă. Faptul a permis realizarea Fundației ”Constantin Stere” și demararea acestui prim proiect, alături de Societatea Culturală ”Mihai Viteazul”, al cărui președinte este Mircea Cosma,  fostul președinte al Consiliului Județean Prahova. Familia Stere este înrudită cu familia Quintus, ”prin căsătoria lui Constantin Stere cu sora tatălui meu”. Mircea l-a cunoscut de prin anii 30 pe Constantin Stere, ”singurul autor al unui mare roman autobiografic în literatura română, <<În preajma revoluției>>. Ceea ce n-am izbutit eu, câtă vreme am avut niște demnități, au reușit alții”, a afirmat, cu regret, dar în același timp cu satisfacție, Mircea Ionescu-Quintus.

Maria Dulgheru ne amintește că înființarea Fundației ”Constantin Stere” a fost o inițiativă a Consiliului Județean. ”Am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect. N-a fost nici ușor, nici greu. Aducem, astfel, un omagiu scriitorilor care au militat prin scrisul lor pentru înfăptuirea României Mari, în 1918”.

Reproșuri

Quintus afirma la acel moment că ”am primit multe reproșuri, referitoare la faptul că o parte dintre scriitorii de pe alee au fost și oameni politici. Că Octavian Goga a dat o lege antisemită foarte dură, că Sadoveanu a fost președintele Marii Adunări Naționale după instaurarea comunismului de tip stalinist în România. Răspund acelor critici abia azi. Pe noi nu ne interesează decât atitudinea acestor scriitori la momentul 1918”.

Muzeul Literaturii Române Interbelice

Proiectul de reabilitare a Casei Constantin Stere este încheiat. ”În curând, va avea loc licitația pentru reabilitare. Vom realiza acolo un Muzeu al Literaturii Române Interbelice și un cenaclu în aer liber. Anticipăm că în 2008 muzeul va intra în funcțiune. Dar sperăm să-l finalizăm la sfârșitul anului 2007”,  a subliniat Mircea Cosma în intervenția sa.

O bancă, un gând

În 1990, Quintus și Cosma s-au întâlnit pe o bancă în parcul din centrul Ploieștiului. Au stat ei și s-au gândit. Pînă la urmă, a rezultat acest proiect. ”S-a ajuns la 61 de busturi și statui de scriitori și de voievozi români, răspândite de la Helsinki și Strasbourg până la Cimișlia și Basarabeasca (în Moldova de peste Prut), Ploiești, Târgu Mureș sau Mihai Viteazul, lângă Turda. Realizarea unei statui românești în străinătate nu este o treabă ușoară. Necesită mult efort diplomatic”, a apreciat Cosma.
Mă bucur că la așezământul de la Bucov va fi și o Casă Memorială, în conacul pângărit atâta vreme de un birt”, a adăugat Quintus.

Excelenții

Maria Dulgheru a dat citire unei liste incluzând personalitățile cărora li s-au oferit premii de Excelență cu ocazia încheierii proiectului cultural ”Aleea Scriitorilor” din parcul ”Constantin Stere”. I s-a părut firesc să înceapă cu artiștii sculptori. Cei șapte sunt: Ștefan Macovei, George Dumitru, Constantin Ionescu, Nicolae Lupu, Alfred Dimitriu, Eugen Petri și Iustin Bratu.
Pe listă mai figurează, printre alții, cei doi ”corifei”, arhitect Luminița Neamțu, arh. Eugen Damian, Suzana Stere Paleologu, Maria Dulgheru, Eugen Stănescu și prof. dr. Gheorghe Marinică.

                                                                                                                                             Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.