În 1592, Matthias Quad tipărește prima ediție a micului atlas al Europei care cuprinde 30 de hărți. Conceput în format mic pentru a putea fi luat în călătorii, Quad publică începând cu acest an câteva ediții sub numele de Bussemacher, fără text. În 1594 a apărut „Europae totius orbis terrarum partis praestantissimae,…”, atlasul cuprinde de această dată 50 de hărți, cu textul lui Quad. Hărțile au fost tipărite de Bussemacher iar textul de Lambert Andreae, cel cu care colabora adesea. Ultima ediție a micului atlas, tipărită în 1596, cuprinde o colecție de 66 de hărți gravate în cupru, inclusiv o hartă a lumii. Pe lângă hărțile gravate de Johann Bussemacher sau Matthias Quad, ediția este ilustrată cu mai multe portrete, printre care și un medalion cu Filip al II-lea al Spaniei, fiul împăratului Carol al V-lea. Ulterior, această ediție a fost extinsă într-un „Geographisches Handtbuch” (1600), cu mai mult text decât hărți, apoi într-un atlas propriu, „Fasciculus Geographicus” (1608), un atlas mondial cu 86 de hărți. Toate acestea erau de dimensiuni mici, permițându-le să concureze ca alternative mai ieftine la atlasele de dimensiuni mai mari ale lui Ortelius, Mercator și De Jodes. Quad lansează o serie de „Itineries”: „Deliciae Germaniae” (1600), Deliciae Galliae (1600), „Itinearium universae Germaniae” (1602) și altele din Europa de Nord, Italia și Spania. Frumoasele hărți, adesea împodobite cu portrete, sunt gravate de Johann Bussemacher, Heinrich Nagel sau chiar de Quad.
Timp de aproape o jumătate de secol, Kölnul a devenit cel mai important centru cartografic din veacul al XVI-lea, în principal datorită refugiaților olandezi și flamanzi. Printre cei mai importanți membri ai școlii se numără Quad Matthaeus, Johannes Metellus, Giovanni Botero și Frans Hogenberg, care a fost fondatorul acesteia. Datorită unor probleme politice și religioase prezente în epocă, atlasele erau publicate adesea anonim sau sub pseudonime. Mulți cartografi realizau pagini de titlu bogat decorate sau/și cu frontispicii la începutul lucrărilor lor. Acestea prezentau deseori imagini alegorice și simboluri care reflectau conținutul cărților, pentru a atrage potențialii cititori. Mesaje vizuale similare erau transmise prin cartușele decorative ale hărților.
Matthias Quad (1557-1613) a fost un cartograf și gravor de origine flamandă, activ la sfârșitul secolului al XVI-lea la Köln. Născut în Deventer, a fost deprins arta gravurii ca ucenic al fraților Van Deutecum. De asemenea, a studiat cu Hendrick Goltzius la Haarlem. Mai târziu, după ce a petrecut o vreme în Franța și Anglia, s-a stabilit în Germania. A fost primul cartograf european care a folosit linii punctate pentru a indica frontierele internaționale. A publicat sub o serie de pseudonime, precum și cu propriul său nume. Ultimii ani ai vieții și i-a petrecut ca profesor la Eppingen, unde a murit în 1613.
(Din colecțiile speciale ale BCU Iași)
Europae totius orbis terrarum partis praestantissimae, universalis et particularis descriptio. – Imprimitur Coloniae [Köln] : typis Lamberti Andreae, laminis verò ac sumptibus Iani Bussemechers, anno à Christo nato 1596, mense Augusto. (BCU IASI, CR349)
Via BCU „Mihai Eminescu” Iași, Colecții Speciale
Atlasul a fost transpus integral în format digital și este accesibil în biblioteca digitala a BCU, accesând link-ul.