close
Calendarul zilei

Capodopere ale picturii europene din secolele XVII-XVIII, în Expoziția Comorile Arcadiei de la Târgu Mureș

Printre cele mai frumoase tablouri ale celebrilor pictori Lucas Cranach cel Bătrân, unul dintre cei mai de seamă pictori germani din perioada Renașterii, Bernardo Canal și Jacob Cornelisz van Oostsanen pot fi admirate, până în data de 3 august, la Expoziția Comorile Arcadiei, găzduită de Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș la Palatul Culturii din Târgu Mureș.

Lucrările celebrilor pictori sunt pentru prima oară în România, alături de alte peste 40 de capodopere provenite din Colecția Zichy a Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta.

”Este vorba despre o fostă colecție privată aparținând lui Zichy Eugen și Edmund, tatăl și fiul. Cei doi adună sute de opere de artă și le donează la un moment dat orașului Budapesta. Colecția lor nu a rămas împreună, așa cum au dorit, prin testament,cei doi, iar colecția de pictură a ajuns la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. Noi am solicitat, acum doi ani, de la Muzeul din Budapesta această expoziție și am reușit să o aducem în România. Sunt capodopere ale picturii europene pentru prima oară la Târgu Mureș și în România, mari pictori olandezi, germani, italieni, central europeni. E o ocazie foarte bună de a discuta despre mecenatură, despre ce înseamnă donațiile către muzee făcute de unii colecționari. Sunt multe frumuseți pe piață care ar putea face parte din patrimoniul muzeului nostru și astfel am crește și cotația instituției. Într-adevăr, cei din familia Zichy erau industriași de origine nobilă și aveau o avere însemnată”, a declarat pentru AGERPRES, Soos Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș.

Potrivit acestuia, picturile sunt grupate în mai multe săli, pe meșteri și pe școli — școala italiană, germană, olandeză, franceză și central europeană.

Școala germană este reprezentată inclusiv de Lucas Cranach cel Bătrân (1472-1553), unul dintre cei mai de seamă pictori germani din perioada Renașterii, cu un portret de femeie, școala italiană este, de asemenea, reprezentată la vârf chiar de către Bernardo Canal (1664-1744), cu una dintre cele mai frumoase lucrări despre biserica Santa Maria din Roma, școala olandeză, de Jacob Cornelisz van Oostsanen (1470 — 1533), iar școala central europeană de Ádám Mányoki (1673—1757) unul dintre cei mai cunoscuți pictori maghiari, dar și Ján Kupecký (1667-1740) un pictor portretist ceh, în stil baroc.

În expoziția Comorile Arcadiei sunt prezentate numeroase lucrări de seamă din secolele XVII-XVIII. De asemenea, pot fi văzute mai multe portrete, între care și cele ale împărătesei Maria Tereza și soțul acesteia, Francisc de Lorena.

Totodată, mai regăsim pictori celebri precum Philipp Ferdinand de Hamilton (1664 — 1750), Gottfried Libalt (1610-1666), pictor german german cu o lucrare sumbră ca și tematică, dar extraordinar de valoroasă, despre cranii umane, sau pe Ján Kupecký cu mai multe portrete.

”Școala olandeză a revoluționat toată pictura din secolul XVII. Jacob Cornelisz este printre marii maeștri, contemporan cu Rembrandt și cu Jan van Eyck, și putem să ne bucurăm că o lucrare a sa a ajuns și la Târgu Mureș. Mai avem din școala germană diferite peisaje de iarnă, care se înscriu în rândul picturii cu influență olandeză. Majoritatea artiștilor sunt cunoscuți în galeriile importante din Europa. Din școala franceză îl avem pe Jean-Baptiste Greuze (1725 — 1805) și mai avem picturi cu natură moartă, un gen de pictură care se răspândește pe line olandeză; avem Willem Claesz Heda (1594 — 1682), cel mai important din categoria acestor artiști, cu o natură statică. Ceea ce vedem reprezintă nu doar obiecte pictate, toate au un înțeles: jambonul — bunăstarea, lămâia — stricăciunea și că totul e trecător, stridiile — bogăția, plus vasele specifice secolului XVII, cum e cupa de nautilus. Fiecare natură statică are o poveste de spus despre viața omului, fiecare detaliu al tablourilor este foarte bine lucrat”, a susținut Soos.

Acesta a arătat că tablourile din Comorile Arcadiei reprezintă prima colecție foarte valoroasă care poposește la Târgu Mureș și că intenția sa este ca acest drum să fie continuat.

Expoziția va rămâne la Târgu Mureș până în data de 3 august, după care va fi organizată la București, la Muzeul Național de Artă

”Cred că Târgu Mureș ar putea să îndeplinească acest rol de pod în artă și cultură, între România și Ungaria. Prin noi s-a deschis o cale de comunicare directă între cele două muzee naționale mari. Această relație între Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta și Muzeul Național de Artă din București va mai fi concretizată și prin alte expoziții, însă condiția noastră, ca mediatori, a fost ca expozițiile să ajungă prima dată la Târgu Mureș. Cred că e benefic pentru publicul mureșean să vadă asemenea lucruri valoroase. Având în vedere că Muzeul Județean Mureș a reușit să iasă pe piața internațională, am reușit să contractăm această expoziție și am spus că, dacă tot vine în România, să nu vină doar la Târgu Mureș, ci și la București. Este a doua expoziție în colaborare cu Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta, după cea de gravuri, și sperăm într-o altă expoziție, în 2018, pe Henri de Toulouse-Lautrec”, a mai arătat Soos.

D.M.

Tags : expozitiipictoripinotecasimezetablourivernisaj

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.