Condamnarea explicită a xenofobiei – mai pe românește, a urii contra străinilor – survine în mod demn de salutat, la SNSPA, însă după mulți ani de derapaje ale politicienilor de tot soiul și în mare parte de ezitări pudice și semi-ipocrite ale intelectualilor romani.
Așa cum evocase cu decenii în urma filosoful polonez Bronislaw Geremek, tactica atacării „țapului ispășitor” este veche de când lumea în Europa și apare, în genere, în momente de răscruce a Istoriei și de lipsa de soluții reale la probleme reale.
În acest moment, pare că reacția a fost mai vehementă și mai spontană decât în cazul anatemei adresate minorității germanofone sau al acuzelor de anti-patriotism la adresa unor lideri marcanți, precum chiar Guvernatorul BNR. Vituperările psihiatrului parlamentar Bacalbașa, el însuși clar minoritar dealtfel ca etnie, contra faptului că nu am reușit să alegem un etnic român ca Președinte, par să fi înfierbântat mai multe spiritele aulice din Bulevardul Expoziției chiar decât propunerea de către PNL a liderului pro-legionar Marian Munteanu pentru funcția de Primar General. Este pe cât se pare și o reacție de tipul umplerii paharului de răbdare, însă scoate în relief că discursurile Urii încep să-și arate roadele în tot mai multe domenii în toată Europa, ca reflex al conivențelor tot mai presante ale unor lideri europeni cu Kremlinul …
Din nefericire, deși cam tardiv, parcurgând comunicatul mai cu atenție, realizăm că acesta survine și după delimitările fostului ministru pentru afaceri europene Victor Negrescu, profesor asociat la SNSPA, în raport cu discursul agresiv anti-european al liderilor actuali ai propriului partid. De aici, în contextul asumării actuale a Președinției Consiliului UE, și o anumită panică generică privind riscurile reprezentate de a rămâne și cadrele universitare, destule provenite din grupul de odinioară pro-Iliescu, până ce corabia va lua tot mai mult apă la nivel UE și ar impune schimbarea garniturii de la cârma partidului de guvernământ.
Așadar, o măsura de auto-asanare auto-protectivă ce se făcea viguros așteptată de o parte a publicului, care nu a înghițit prea bine inventarea periodică de dușmani externi și interni, care mai de care mai fioroși și condamnabili la ardere pe rug.
Totuși, pe de altă parte, dacă ne uităm la șirul de promoții date de același for academic, nu prea am vedea niște planuri, acțiuni, abordări inovative la care speram întrucâtva, care să fie continuate de discipolii ce preluau vitejește ștafeta contra intoleranței și istoriei contra-factuale. Pentru a face revoluție intelectuală cu adevărat, în naivitatea mea, gândesc că e nevoie mai ales de pilde morale proprii, de lucrul bine făcut altfel, care să înceapă, mai cu seamă, de la noi înșine …
Sever AVRAM
Comentariu la:
Comunicat de presă: ”SNSPA condamnă discursul antieuropean și antidemocratic promovat de reprezentanții unor partide” – preluat de AGERPRES, 12 februarie 2019