close

Remarcabil

„Iată că nasc și în Moldova oameni”, spunea George Călinescu la finalul monumentalei sale ”Istorii a literaturii române de la origini până în prezent”. Parafrazându-l, putem să spunem că nu numai la marile colegii naționale din țară pot fi profesori de filosofie remarcabili (pe deasupra, foarte tineri, cum este Constantin Teleanu), ci și într-un loc care nu are o aură culturală ieșită din comun, cum este Bertea.

”Metafizică și alchimie” este o lucrare de strictă specializare a gândirii (ontologice și gnoseologice), indicând capacitatea discursivă, de fină speculație intelectuală a autorului. Scrisă într-un limbaj aproape ezoteric, cartea denotă o facultate disociativă și interpretativă aparte. 

Tâlcuri hermetice

Autorul subliniază că tinerețea nu este o vârstă nepotrivită pentru a aborda ”acest tip de probleme”. A face filosofie ține de o dispoziție afectivă, afirmă autorul, citându-l pe Martin Heidegger. După 1990, au apărut diverse grupuri de idei și principii care au dezvoltat un interes enorm în studiul istoriilor religiei sau a filosofiei, după modelul oferit de diverse comunități științifice din lume, în special din Occident.

Lucrarea, după cum mărturisește cel care a scris-o, nu s-a constituit ca un volum unitar, ci în urma unor ”studii cronologice aristotelice în conexiune cu hermetismul”.
Dar cum vede Constantin Teleanu ”ontos”-ul și ce ”alchimie” propune pentru această existență unică, dată nouă. N-a oferit nicio cheie (apropo de faptul că zeul Hermes este înfățișat cu cheile la brâu) care să deschidă ”marile probleme ale Firii”, nicio deslușire. Asta pentru că ”în hermetism, tâlcuirea vine pe cale inițiatică. Ceea ce propune hermetismul nu se adresează în niciun caz maselor, de aceea n-a fost niciodată religie”, precizează autorul.

Aproape și departe

Hermetismul deja ”nu prea are ascultători”, tocmai pentru că presupune inițiere (pornind de la lectura textelor, în căutarea unui scop prim) și de aceea, este atât de legat de tradiție. Hermetismul se apropie de Cabbală, sistemul mistic iudaic.
”Problema transmiterii codurilor, cheilor hermetismului, este una pierdută de cultura modernă”. Constantin Teleanu însuși nu se consideră un maestru, nici măcar un inițiat,

Cartea (care debutează cu un ”Cuvânt – De spus” dojenitor la adresa neaveniților, semnat de Sebastian Grama) marchează o etapă a Magisteriului alchimic.

                                                                                             Leonida Corneliu CHIFU

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.