close
Extern

Colectivul de artă „Apparatus 22” la Muzeul de artă contemporană Stedelijk din Amsterdam

Institutul Cultural Român Bruxelles susține proiectul Positive Tension (on curating) prezentat de artiștii colectivului Apparatus 22, la Muzeul de artă contemporană Stedelijk din Amsterdam, duminică, 18 iunie a.c.

Evenimentul marchează epilogul programului Why is Everybody Being So Nice: the Power Nap desfășurat în cadrul proiectului curatorial 2017 al Centrului de artă De Appel din Amsterdam, și lansarea unei publicații virtuale despre codurile etice în domeniul artei contemporane la evenimentul deschis publicului larg, în Auditoriumul Muzeului Stedelijk.

Apparatus 22 îi va provoca pe participanți la un maraton de gândire critică despre practicile curatoriale cu cea mai recentă lucrare a sa, Positive Tension (on curating). Artiștii vor formula 130 de întrebări pe diverse teme (mituri, tabuuri și reguli) despre curatoriat și relația cu publicul, despre instituții, etică și noi moduri de lucru în artă. Întrebările vor fi transmise spectatorilor sub forma unei explozii de confetti, într-un registru coregrafic și scenografic plin de umor și creativitate.

Inițiată în cadrul școlii de vară ‘How many cures can a curator cure?’ de la Rogaland Kunstsenter (Stavanger, Norvegia, 2016), lucrarea s-a bucurat de un real succes la Torino, Baku, Cluj etc.

‘Chiar dacă există un set de reguli și momente structurate în transpunerea lucrării nicio prezentare nu este identică cu cealaltă. Acest lucru face irezistibilă provocarea unei noi performanțe de anduranță la muzeul Stedelijk din Amsterdam împreună cu grupul internațional de curatori participanți în De Appel Curatorial Programme’, descrie Apparatus 22 autenticitatea fiecărei reprezentații.

Apparatus 22 (Erika Olea, Dragoș Olea, Maria Farcaș și Ioana Nemeș—1979-2011) este un colectiv transdiciplinar de artă preocupat de dinamica relațiilor complexe dintre economie, politică, studii de gen, religie, mișcări sociale și dintre modă | sistemul fashion cu scopul de a dezvălui teme de reflecție asupra societății contemporane. Un subiect actual de reflecție din practica lor artistică este universul SUPRAINFINIT în care speranța devine unealtă critică în modelarea prezentului și a viitorului.

Apparatus 22 a participat la nenumărate festivaluri și expoziții precum Bienala de Artă Contemporană (Veneția), Muzeul de Artă Modernă MUMOK (Viena), Ujazdowski Castle CCA, Varșovia, Steirischer Herbst, Graz, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Muzeul de Artă Contemporană, București, KunstMuseum Linz, Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles, etc. În prezent, membrii colectivului lucrează în București și în Bruxelles.

Renumit pentru colecțiile de artă modernă și design din întreaga lume, Muzeul de artă contemporană Stedelijk din Amsterdam este o atracție turistică și un centru dinamic prin natura evnimentelor pe care le organizează: spectacole, filme, concerte, prelegeri etc. Muzeul găzduiește lucrări originale de Picasso, Chagall, Matisse, Cézanne și de Kooning, o impresionantă colecție de fotografie olandeză, obiecte de mobilier, ceramică, porțelan și colecția De Stijl a istoriei designului olandez. Peste 95.000 de vizitatori au trecut pragul muzeului în septembrie 2012 după finalizarea lucrărilor de renovare și modernizare.

Centrul de artă De Appel din Amsterdam este cunoscut drept unul dintre cele mai prestigioase programe de curatoriat nonacademice din Europa care investighează forme alternative de organizare a expozițiilor. Din 1994 centrul organizează programe curatoriale de zece luni care reunesc șase curatori internaționali din diferite medii academice și experimentale. Anual, participanții dezvoltă un proiect în cadrul De Appel și co-organizează un eveniment pe aceeași temă curatorială cu Muzeul Stedelijk.

Why Is Everybody Being So Nice? este curatoriat de Mira Asriningtyas, Lucrezia Calabro Visconti, Mateo Chacon-Pino, Kati Ilves, Shona Mei Findlay și Fadwa Naamna.

Transportul lucrărilor colectivului Appartus 22 a fost posibil cu sprijinul companiei Atlassib.

Acces: Programul se adresează curatorilor și studenților la istoria artei; participarea este gratuită, dar necesită rezervare la cpdeappel@gmail.com în limita locurilor disponibile.

Dată: 18 iunie 2017, ora 12:00-17:30

Locație: Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

Tags : apparatus 22bruxellesexpozitiimuzee

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.