close
PersonalitățiPromovateSport

”Comitetul Internațional Olimpic ar trebui să redescopere spiritul olimpic”

IN MEMORIAM

Dan Stuparu (20 octombrie 1951-30 aprilie 2013)

Interviu cu sensei Dan Stuparu, președintele FRKT (II)
(continuare din ediția de ieri, 29 aprilie 2021)

Astăzi se împlinesc opt ani de la trecerea în neființă, la doar 61 de ani, a celui care a fost sensei Dan Stuparu, fondator și președintele Federației Române de Karate Tradițional. FRKT a luat ființă în 1993, în baza Ordinului MTS nr. 306/1993, sub denumirea de ”F.R. Karate Tradițional și Discipline Asociate”, pentru ca, în 1996, să ființeze sub denumirea și în forma actuală, respectiv FRKT.
Sensei Dan Stuparu, președintele FRKT, a venit adeseori la Ploiești, ”obligat” și de performanțele karateka prahoveni, câștigători în repetate rânduri ai Cupei României. Conform regulamentului Federației, clubul câștigător devine gazda ediției viitoare a competiției. Trebuie menționat și faptul că, la puțină vreme după 1990, România s-a clasat, de cele mai multe, ori printre primele trei țări din lume la această disciplină sportivă.
Noi n-am ratat nicio competiție de nivel național desfășurată la Ploiești și nici ocaziile de a dialoga cu sensei Dan Stuparu. Au rezultat numeroase articole, cronici, interviuri. Am ales pentru comemorarea sa un interviu realizat în octombrie 2005, când sensei (care deținea 7 DAN pe-atunci) s-a aflat pentru două zile la Ploiești, unde, s-au disputat finalele Cupei României la karate tradițional. Cu multă amabilitate, a acceptat să ne acorde interviul de mai jos, pe care vi-l vom prezenta în două episoade. Nu este lipsit de semnificație faptul că FRKT ființează sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.
Pentru a desluși de ce karate-ul tradițional nu figurează printre sporturile olimpice, interlocutorul nostru a făcut unele comentarii critice asupra mișcării olimpice moderne și a perspectivelor acesteia.

Samaranch s-a retras în urma unor scandaluri

R.: Cum vedeți viitorul mișcării olimpice?

D.S.: Trebuie să avem în vedere și politica globală a CIO. Cei mai mulți bani vin din Vest. Observăm, cam de la ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice, că la sporturile la care nu se discuta ca viitoarea campioană să nu fie dintr-o anumită țară din Vest, calculele au fost date peste cap. Au început să se impună țări din alte zone geografice, în special din Extremul Orient. Investitorii își pun următoarea problemă: ce sporturi ar putea aduce sigur medalii Vestului? Cei mai mulți sponsori sunt din Vest și vor ca unele competiții să fie câștigate de sportivi din țara din care provin. Pentru că nici ei nu dau banii doar de dragul sportului. Vicepreședintele CIO, un coreean, este contestat, iar Juan Antonio Samaranch, fostul președinte, s-a retras în urma unor scandaluri. Este aproape exclus ca în viitoarele două-trei cicluri olimpice să mai intre vreun sport la jocurile olimpice. Boxul, spre pildă, a atras multe contestații.

”Nicio bancă din lume nu are atâția bani câți are CIO”

R.: Să ne amintim doar de Campionatele Mondiale de la Houston, din 1999, când delegația Cubei s-a retras după ce sportivii săi au fost victimele unor grave erori de arbitraj…

D.S.: Așa este. Noi nu vom accepta niciodată să devenim sport olimpic doar de dragul așa-zisului ”olimpism” sau al banilor. Ar însemna o trădare a spiritului sportului. Noi dorim mai degrabă să conservăm spiritul karate-ului, decât să devenim niște purtători volanți de reclame. Toată lumea e de acord și a văzut ce s-a întâmplat cu modificarea regulamentului Tai Quando, care a devenit un circ penibil, numai ca să dea bine la TV. Să ne mai gândim la atitudinea pe care karate-ul modern a adoptat-o. Karate-ul modern este un sport complet nou acum. Ca și cum ai juca un nou (alt) fel de fotbal.

R.: Constat, din câte ne relatați, că sunt multe frământări în sânul CIO…

D.S.: Într-adevăr. Aș putea să vorbesc două săptămâni despre asta.

R.: Încercați, totuși, să punctați măcar câteva aspecte, în puține minute!

D.S.: (după un scurt răgaz de gândire) Circulă mulți bani negri în CIO. Se urmărește să se colecteze fonduri pentru anumite ramuri sportive în dauna altora. A fost un mare scandal în Australia… Să zicem că CIO primește 20 de milioane bani albi, 20 de milioane bani negri. Din ăștia negri, intrau jumătate în buzunarul lui Samaranch și al celor de la CIO, care-și dau mâna. Samaranch a devenit președinte la Moscova, și tot la Moscova s-a… retras. S-a format și o Comisie de Anchetă a Congresului American, care a avut multe de descoperit. JO reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai mari afaceri din lume. CIO este posesorul, în cash, al celor mai mulți bani. Nicio bancă din lume nu are atâția bani câți are CIO. Multe federații sportive nu sunt mulțumite de faptul că CIO ia prea mulți bani din activitatea lor. Jocurile Olimpice sunt în declin. Am toată stima pentru modul în care au fost organizate cele  de la Atena, dar Grecia va trage vreo 50 de ani pentru a se redresa economic. CIO ar trebui să revină la începuturi, la principiile inițiale ale olimpismului, la spiritul olimpic. De aceea, asistăm la escaladarea fenomenului de dopaj. Dacă s-ar respecta principiile amintite, veți vedea că nimeni nu s-ar mai droga. 

Sponsorizare, dar nu oricum

R.: Vă plângeți că nu puteți deplasa copiii la competiții externe, că trebuie să suporte părinții costurile…

D.S.: Nu suntem împotriva sponsorizării. Dar ne interesează de cine sunt folosite fondurile și cum. Trebuie să se introducă anumite reglementări… De pildă, sigla firmei sponsorizatoare să figureze nu pe kimono, ci pe genți, să zicem, pe tricouri sau pe panouri. Cred că ar fi o decizie de bun simț.

Todome 

R.: De ce nu există categorii de greutate în karate tradițional?

D.S.: La noi nu există categorii de greutate, spre deosebire de karate-ul modern. Nu este în spiritul karate-ului. Trebuie să pornești de la principiul că adversarul este mai puternic decât tine și nu mare. Principiul se numește ”todome” și înseamnă o acțiune unică, suficient de puternică, încât o reacție a adversarului să nu mai fie posibilă. Ați văzut filme de artă cu personaje samurai. Samuraiul scoate sabia și, dintr-o singură rotire, dintr-un singur ”cerc”, spre deosebire de scrimă, își termină adversarul. Ai parat, retezat, ai introdus sabia la loc în teacă. Sau săgeata în kindo. Când armezi, nu trebuie să privești ținta. În momentul în care săgeata, spiritul și inima devin un tot, dai drumul săgeții.

Conpet – Petrolul are cea mai bună secție din țară

R.: Cum apreciați valoarea cluburilor ploieștene de profil?

D.S.: Cât despre cluburile ploieștene, am o stimă deosebită pentru cei doi instructori. Aurelian Nicolae, de la Conpet–Petrolul, și Liviu Apostol, de la CS Petrom. Felicit și clubul organizator, atât pentru organizarea propriu-zisă a Campionatului Național, cât și a Cupei României. Conpet-Petrolul a demonstrat, ca și anul trecut, că este cea mai bună secție din țară. Sper ca România, care și-a demonstrat valoarea la ”europene”, să demonstreze – la Campionatele Mondiale din Italia – că este numărul 1 mondial la Stil, poziție pe care dorim s-o păstrăm pentru următorii 50 de ani.

                                                                                                                         Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.