close
CreștinătatePromovate

Comuniune a sfinților și popoarelor ortodoxe: Patriarhul Kiril al Rusiei și Daniel, liturghie specială pentru pelerini

Patriarhul Kirill al Rusiei și patriarhul Daniel al României au ținut, vineri dimineață, o liturghie specială, marcând vizita istorică a șefului bisericii ruse la București. Capii bisericilor ortodoxe au participat la slujba dedicată Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bureștiului.

La Altarul de vară, lângă Catedrala patriarhală, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

Patriarul Kirill al Rusiei a devenit primul şef al Bisericii Ortodoxe Ruse care vizitează ţara noastră după căderea comunismului. Sosit la invitaţia Prefericitului Daniel, el a vorbit despre valorile comune împărtăşite de credincioşii din România, Rusia şi celelalte naţiuni ortodoxe.

Delegaţia a adus la Bucureşti un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse. Mai întâi, racla a fost depusă la Patriarhie, unde cei doi şefi de Biserici s-au adresat miilor de oameni prezenţi.

Au fost rostite troparul Sfântului Cuvios Serafim din Sarov, ectenia întreită scurtă și polihroniul. La slujba săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de cei doi Patriarhi s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk; Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; Înaltpreasfințitul Părinte Serghie, Arhiepiscop de Solnečnogorsk; Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei); Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de bun venit, mulțumind Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, pentru prezență și pentru aducerea unui fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim din Sarov la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

În cuvântul de răspuns, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvintele călduroase de salut și pentru invitația de a vizita România. „Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc și să văd pe viu evlavia credinciosului popor român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre, am adus în dar Bisericii Ortodoxe Române surori o părticică din moaștele unui mare sfânt, Sfântul Cuvios Serafim din Sarov, care este iubit mult atât în România, cât și în Rusia. Sfântul Cuvios Serafim a rostit un îndemn important și folositor, oarecând: «Dobândește duhul păcii și mii în jurul tău se vor mântui». Astăzi, când mulți dintre cei care s-au adunat aici se vor închina cu evlavie moaștelor Sfântului Cuvios, fiecare dintre aceștia să ceară de la făcătorul de minuni din Sarov mijlocire pentru sine de la Dumnezeu ca să primească acest duh al păcii și al dragostei. Pacea și dragostea sunt niște valori importante pentru om, indiferent de societatea și vremea în care trăiește, pentru că aceste valori pornesc nu de la om, ci de la Dumnezeu.

Dorind să pună în practică aceste valori, oamenii fac eforturi pentru a le implementa în societate. Comunitățile acestea ale societății se construiesc în diferite sfere ale vieții umane, în sfera culturii, a economiei, a politicii, dar deoarece aceste valori izvorăsc din Dumnezeu într-o singură comunitate, acestea pot fi realizate deplin. Iar această comunitate este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică. Ce înseamnă aceasta pentru noi, cei care trăim în diferite țări? Ce înseamnă aceasta pentru noi, cei care suntem supuși influențelor, inclusiv a celor politice ale lumii de astăzi? Înseamnă că noi suntem parte a Bisericii celei Una și parte a comunității care poate dobândi acest duh al păcii, indiferent de granițele care ne înconjoară și de dorințele oamenilor. Această forță pacificatoare, măreață a Bisericii trebuie să fie actualizată în fiecare epocă și atunci când condițiile externe sunt prielnice, dar și când acestea nu sunt prielnice, pentru ca să ne realizăm ceea ce ne-am propus. Fie ca duhul iubirii frățești autentice să împără­țească întotdeauna în inimile noastre, fie ca legăturile dragostei între Bisericile Ortodoxe surori Română și Rusă să se întărească continuu. Ofer cu dragoste Preafericirii Voastre aceste sfinte moaște, cu dorința ca pentru rugăciunile Sfântului Cuvios și de Dumnezeu purtător Părinte al nostru Serafim, Domnul să dăruiască țărilor și popoarelor noastre prosperitate întru mulți ani”, a spus Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.

După așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și racla cu fragmentul din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, cei doi Întâistătători de Biserici Ortodoxe au vizitat Palatul Patriarhiei. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat oaspeților din Biserica Ortodoxă a Rusiei Sala „Europa Christiana”, saloanele „Princeps Sanctus Stephanus Magnus” și „Axios”. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române au avut apoi o întrevedere bilaterală în Salonul „Dignitas” al Palatului Patriarhiei.

În cele trei zile petrecute în România, Patriarhul Kirill participă la manifestările religioase dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, dar şi la o şedinţă solemnă a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, în care vor fi prezentate expuneri cu privire la Dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist şi importanţa libertăţii religioase astăzi.

Anul acesta, pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, se desfășoară în perioada 24-29 octombrie.

Tags : crestinismortodoxiepatriarhul danielpatriarhul kirilpatriarhul romanieipatriarhul rusiei

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.