close
Știință și tehnică

Crește numărul de conexiuni mobile afectate de incidente de securitate

Conform Raportului privind incidentele care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice publicat astazi de ANCOM, 279 de incidente cu impact semnificativ au afectat in anul 2016 securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, afectand in total peste 12 milioane de conexiuni, de doua ori mai multe fata de anul 2015. Cele mai numeroase incidente au fost inregistrate la nivelul conexiunilor de servicii mobile (telefonie si internet mobil).
Conexiuni afectate si durata
Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative raportate catre ANCOM in 2016 au fost cele de telefonie mobila (peste 5,6 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 5 milioane de conexiuni afectate), telefonie fixa (aproximativ 570 de mii de conexiuni afectate) si internet fix (aproximativ 470 de mii de conexiuni), cele mai putine conexiuni afectate fiind cele de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 450 de mii).
Potrivit datelor raportate de furnizori catre ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice a afectat in medie 47.859 de conexiuni, de doua ori mai multe fata de anul 2015 (cu o medie de 22.773 conexiuni afectate de un singur incident). Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 7,5 ore, in timp ce durata totala a incidentelor de securitate raportate pe anul 2016 este de 1.347 de ore. Cele mai multe incidente de securitate au avut loc in Bucuresti si Ilfov, urmate de judetele Constanta, Teleorman si Calarasi.
Cauzele incidentelor semnificative raportate
7% dintre incidente au fost cauzate de erori umane (ex. configurarea si operarea gresita a unor echipamente) si fenomene naturale (ex. ninsori si furtuni care au afectat diferite echipamente),  27% dintre incidente au fost cauzate de erori de sistem (software sau hardware), majoritatea incidentelor semnificative (66%) fiind determinate de factori externi (ex. intreruperea alimentarii cu energie electrica sau sectionarea accidentala a fibrei optice etc.).
Despre Raportul ANCOM
Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice in anul 2016 a fost realizat pe baza informatiilor raportate de furnizori, fiind cel de-al patrulea an in care Autoritatea colecteaza aceste date, in urma intrarii in vigoare a Deciziei nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligatia de a notifica ANCOM cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securitatii si integritatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, adica a acelor incidente care au afectat un numar mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel putin o ora. 
Persoana de contact: Catalina DRAGOMIR, Sef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.417
Tags : incidente securitateintimitateraport ancom

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.