Lecția de istorie predată de doamna Emilia Luchian ne dezvăluie orașul Brăila prezentat în scrierile literare de către Radu Tudoran, Fănuș Neagu, Perpessicius și Panait Istrati.
Cinefilonul lui Mihai Ioachimescu are ca punct de reper Avocatul Diavolului, un film american din 1997, regizat de Taylor Hackford având în rolurile principale pe Keanu Reeves, Al Pacino, și Charlize Theron .
Cele mai recente creații aparțin următorilor membri ai Cenaclului I.L. Caragiale: Mihail Ivănescu, Caty Enache, Luminița Bratu, Ionel Simota și Ramona Müller. Unii dintre noi admirăm seria de picturi religioase care aparține lui Mihail
Ivănescu.
Lecția de poezie îl pune în evidență pe Shelly în interpretarea Luminiței Bratu. Emilia Petrescu ne prezintă revista de artă și comunicare Timpul, structurată pe diverse domenii, precum și câteva cărți al cărei autor este, printre care Secretele
Muntelui Sacru.
A fost odată ca niciodată…comunismul este un film experimental, realizat în 2009 de elevi de cls. a VII-a din Drajna, jud. Prahova, în cadrul unui proiect educațional interactiv – Festivalul de Film pentru Elevi (15-17 ani), coordonat de
regizorul Gabriel Comanroni. De la documentare, scenariu, filmare/regie, editare, pelicula a fost lucrată exclusiv de elevi, sub supervizarea regizorului. Este vorba despre un grup de copii care caută răspunsuri la întrebarea ”Ce a fost comunismul?”. Părinții și bunicii sunt destul de reținuți în a le furniza informații.
Ei caută răspunsuri pe internet. Folosind această sursă de documentare, elevii își exprimă total dezinhibat părerile. Dezbaterile finale referitoare la pelicula vizionată pun în evidență tragismul evenimentelor din epoca de aur. Tema complexă a filmului, care este autentic, simptomatic și emblematic se află în antiteză cu spiritul liber al tinerilor. Libertatea este unul dintre cele mai importante drepturi ale omului.
Au mai fost prezenți următorii:
Florin Oprea Sălceanu
Daniela Toth
Cătălin Apostol
Alice Neculea
Chifu Leonida Corneliu
Dan Simionescu
Trebuie menționat că discuțiile legate de filmul lui Gabriel Comanroni au evidențiat dorința membrilor cenaclului de a dezbate, într-o ședință viitoare, un subiect sugerat prin tema propusă de regizorul invitat al serii, respectiv modul în care tinerii percep astăzi ideea de libertate și, de asemenea, cum este percepută perioada dictaturii comuniste din România.
\
Ramona Müller
Sub coordonarea Asociației 24ph Arte
Nu există patriotism fără patrimoniu..