Etiopia
Etiopia este singura țară africană care are ca religie de stat creștinismul, fiind a doua cea mai mare comunitate ortodoxă după Rusia din lume.
Biserica etiopiana este principala instituție prin care se face alfabetizare, tara fiind una foarte săracă și fără resurse de a susține un sistem național de școli.
Cei 45 de milioane de creștini merg zilnic la biserica și jumătate din zilele unui an țin post.
Etiopia are propriul tip de calendar și propriul alfabet.
Aceasta țară este menționată atât în Biblie cât și în Coran.
Etiopia ,cunoscuta in trecut și sub numele de Abisinia ,este un vechi regat cu rădăcini în antichitate.
Etiopia este considerata a fi unul dintre leagănele civilizației mondiale, cu un patrimoniu și o cultură unica. Acest patrimoniu o deosebeste fata de celelalte țări africane.
Aceasta țară Etiopia este a doua din lume ,după Armenia ,care a declarat oficial creștinismul ca religie de stat(anul 333).
Prezenta creștinismului în Etiopia a contribuit ulterior la afluxul adepților care erau persecutați in Imperiul Bizantin la sfârșitul secolului al V-lea și la începutul secolului al VI-lea .Acești refugiați au adus cu ei preoți, cărți și articole bisericești, îmbogățind astfel temelia bisericii etiopiene.
Refugiații s-au răspândit în părți din nordul Etiopiei ,înființând scoli, biserici, mănăstiri, multe funcționând și astăzi.
Multi etiopieni consideră că au devenit creștini odată cu relatarea din biblie când Sfântul Apostol Filip a botezat famenul etiopian, relatata întâmplarea in cartea faptelor apostolilor.
De „crăciun” tradițiile lor sunt la fel de frumoase precum cele din Europa, oferind o viziune unica asupra acestei sărbători, într-o țară în care biserica creștină exista din secolul al IV-lea și a supraviețuit până în zilele noastre ,în ciuda evenimentelor prin care a trecut, fiind înconjurată de religii islamice și izolata de creștinii din întreaga lume. In aceste condiții creștinismul etiopian are anumite trăsături aparte, care determină existența unor obiceiuri diferite de a celebra anumite sărbători. Respectand vechiul calendar roman, sărbătoarea Nașterii Domnului are loc pe data de 7 ianuarie și se numește Ganna.
Deoarece în Etiopia exista multe influențe culturale și un număr de peste 80 de limbi.
Singura țară necolonizată din Africa .
Etiopia este țara africană cu cel mai vechi imperiu ,datând din vremea Regelui Solomon și a Reginei din Saba ,fiul lor, Menelik I ,inaugurând împărați etiopieni care avea să dureze până târziu ,în secolul XX(împăratul Hallie Sellasie a fost înlăturat prin lovitura militară în 1974).
Etiopia fiind cu sistem numeric propriu și alfabet datând cu mai mult de 2000 de ani, popor al cărui calendar propriu (cu 13 luni in an) se suprapune cu calendarul iulian ,popor a cărui limba proprie , Ge’ez, mai este folosită și astăzi, însă doar in limbajul liturgic.
O țară creștină într-o mare araba...
Etiopienii ,care au fost al doilea popor care a recunoscut creștinismul ca religie de stat după Armenia, au traversat ultimile 16 secole ca un bastion al Crucii ,izolați într-o mare de lume araba sau păgână. In acest moment în Etiopia sunt peste 45 de milioane de creștini ortodocși, a doua comunitate ca mărime după Rusia din lumea ortodoxă.
Creștinismul s-a trăit în cel mai autentic și intens mod cu putință ,la nivel de individ, de familie și de comunitate ,prin acceptarea vieții amare de zi cu zi ca nevoință intru mântuire ,ca și prin păstrarea nealterată ,în mod uimitor, a normelor morale și a ritualurilor primelor comunități creștine, aproape ca in Faptele Apostolilor.
Etiopienii se descalță la intrarea în locașurile de cult, urmând îndemnul lui Dumnezeu către Moise :”Scoate-ți încălțămintea din picioarele tale ,căci locul pe care calci este pământ sfânt!”
Au 250 de zile de post pe an pentru călugări și preoți, sau 180 de zile, obligatorii pentru toți.
Tara care adăpostește Chivotul Legii
Biserica Ortodoxa Tewahedo Etiopiana susține că este păstrătoarea Chivotului cu Tablele Legii dăruite de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai!
La Axum, în prima capitala a imperiului creștin etiopian, într-o zonă extrem de greu accesibilă ,se afla Catedrala „Sf. Maria din Sion”, alaturi cu o mica clădire cubica despre care se spune că adăpostește Chivotul Legii.
Nimeni înafara călugărului paznic(nici măcar împărații )neavând voie să privească la acest obiect sfânt!
Educația se face cu ajutorul Bisericii.
Bisericile și mănăstirile etiopiene au fost secole de-a rândul singurele centre de învățământ ,evident religios.
În prezent ,în Addis Abeba și în alte centre urbane ,s-a trecut și la învățământul de stat, dar învățământul bisericesc rămâne de baza in majoritatea comunităților rurale.
Copii merg să învețe la biserica de pe la 4,5 ani și până la 8 ani, când pot intra la școala de stat.
Etiopia este o tara cu creștini ce au arătat de-a lungul secolelor că prin smerenie, răbdare, sacrificiu, jertfa, bunătate și dragoste pentru Dumnezeu se poate ajunge la Iisus Hristos, pentru că doar prin Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu se poate ajunge la Tatăl Ceresc!
Sfârșit și lui Dumnezeu slava, Amin.