close
ActualitatePromovate

Evenimente ce vor marca 60 de ani de la Înființarea Muzeului Petrolului Ploiești

Cu o vechime de 60 de ani, Muzeul Petrolului este o emblemă a oraşului, având ca obiect conservarea materialului documentar cu privire la evoluția și dezvoltarea industriei petroliere din România.
În cadrul Programului Național „Romania 100”, Prahova, 2017 – Capitala Mondială a Petrolului, pe 14 septembrie 2017, între orele 11:00-17:00, va avea loc la Muzeul Județean de Știintele Naturii Prahova, Palatul Culturii, „Sala Coloanelor” și Sala „Marii Uniri” un șir de evenimente ce vor marca 60 de ani de la înființarea Muzeului Petrolului, Lansarea Albumului „Petrolul Românesc”, Expoziția 160 de ani de Industrie Petrolieră Românească și o vizita la Muzeul Petrolului, unde poate fi vizionată și o expoziție eveniment ce marchează 60 de ani de existență a muzeului.
La începutul acestui an, a fost semnat protocolul prin care Muzeul Petrolului a trecut din patrimoniul OMV Petrom în patrimoniul Consiliului Județean Prahova și în subordinea Muzeului Județean de Științele Naturii.
Singurul Muzeu al Petrolului din România şi printre puţinele de acest gen din Europa a fost inaugurat la 8 octombrie 1961, ca urmare a sărbătoririi centenarului industriei petroliere româneşti (1857).
Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese în 1961, la peste 8.000 în 1994, inclusiv o expoziţie în aer liber.
Înfiinţarea sa la Ploieşti este o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţara noastră.
Ploieştiul a stabilit, la 1857, o premieră mondială, devenind primul oraş din lume cu rafinărie.

n muzeu pot fi văzute exponate de mare interes istoric şi documentar:

  • o hecnă (un fel de găleată mare) acţionată de cal;
  • macheta primei instalaţii de foraj mecanic folosită în România;
  • macheta „fabricii de gaz” din 1856 a fraţilor Mehedinţeanu de la bariera Râfov;
  • unelte şi lămpi de miner din secolul al XIX-lea;
  • felinare cu petrol din Bucureşti – primul oraş din lume iluminat cu petrol în 1859;
  • utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea;
  • panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu şi aplicat în întreaga lume;
  • istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor;
  • hărţi geologice, mostre mineralogice, diplome, medalii, fotografii aparţinând unor personalităţi din domeniu: Gregoriu Ştefănescu, Grigore Cobălcescu, Ludovic Mrazec, Valeriu Patriciu, Ion Tănăsescu, Virgiliu Tacit, Ion Basgan, Andrei Dragulănescu, Lazăr Edeleanu, Nicolae Debie.

R.V.

Tags : 60 de ani de la infiintarea muzeuluianiversarimuzeul petroluluiploiesti evenimente

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.