close
Monarhie

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Majestatea Sa deschidea porțile Palatului Elisabeta

De trei ani, de Sfinții Mihai și Gavril, porțile Palatului Elisabeta nu s-au mai deschis, pentru că Majestatea Sa nu a mai venit să serbeze această zi, public, așa cum făcea și în anii 40, când se afla pe tron. Ultimele două ocazii în care Regele a apărut la balconul Palatului au fost în 2013 și 2014 și au fost și cele mai emoționante.

Ultima aniversare oficială a Regelui Mihai, la Palatul Elisabeta, a avut loc în 2014.

Peste 3.000 de oameni din țară și din Republica Moldova l-au aclamat și i-au cântat „La Mulți Ani!”.

După acea aniversare, Principesa Margareta spunea că Majestatea Sa părea să fi întinerit cu 10 ani. A fost și ultima apariție publică a Majestății Sale. Și cu an mai devreme, 6.000 de români au venit la Ziua Regelui.

Aniversarile Regelui, în această zi sfântă, au redevenit o tradiție, din 2001, când Regele Mihai a fost lăsat să revină la Palatul Elisabeta. Porțile au fost deschise românilor, de fiecare dată, la aniversările regale de 10 Mai și de Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril.

În 2001, au fost atât de mulți oameni, încât au format cozi la intrare. An de an, români de toate vârstele au vizitat Palatul Elisabeta pentru a-i ura „La Mulți Ani!” Regelui Mihai.

Tot în această zi, Majestatea Sa sărbătorea cu personalitățile pe care le-a decorat de-a lungul timpului cu medalia Regele Mihai pentru Loialitate. În toată țara sunt 250 de persoane medaliate cu acest simbol.

Anul acesta, Regele Mihai I se află „în stare de suferință” la reședința din Elveția, alături de principesa Margareta și de principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil, anunță Casa Regală.

Potrivit sursei citate, nu va exista niciun eveniment organizat la reședință, cu ocazia marii sărbători.

„Astăzi, 8 noiembrie 2017, marea sărbătoare a Sfinților Mihail și Gavriil îl găsește pe Majestatea Sa Regele Mihai în stare de suferință, la reședința din Elveția, înconjurat de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. De asemenea, la reședință se află angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistă pe Rege neîncetat”, informează un comunicat postat miercuri pe site-ul romaniaregala.ro.

Totodată, Casa Regală precizează că, marți seară, un trimis al ÎPS Iosif — mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a venit la reședința din Elveția pentru a da regelui Sfânta Împărtășanie, în prezența Principesei Moștenitoare.

În tradiția regală românească, 8 noiembrie este ziua în care regele Mihai își serba public atât ziua de naștere, cât și ziua onomastică.

„La Palatul Elisabeta, după anul 2001, regele Mihai a găzduit de 8 noiembrie evenimentul ‘Porți deschise’, la care toți românii care doreau să-i ureze ‘La Mulți Ani!’ erau bine-veniți. Ultimele două ocazii în care regele a apărut la balconul Palatului Elisabeta de ziua onomastică au fost în zilele de 8 noiembrie 2013 și 19 noiembrie 2014”, arată sursa citată.

Principesa Moștenitoare Margareta mulțumește tuturor celor care au trimis în ultimele două zile atât de multe mesaje de iubire, de admirație și de încurajare pentru Majestatea Sa, Familia Regală urând tuturor celor care poartă numele Sfinților Mihail și Gavriil pace sufletească, bucurii și împliniri.

Luni, Casa Regală a informat că principesa Margareta s-a întors în Elveția deoarece starea generală a regelui Mihai s-a agravat și prezintă o slăbiciune accentuată.

„Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat și prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței. În această săptămână, Familia Regală va avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestății Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui și pentru a primi sfatul lor în circumstanțele actuale”, preciza Casa Regală.

T.V.

Tags : palatul elisabetaregele mihaisfintii mihail si gavril

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.