Interviu din ianuarie 2007 cu Gheorghe Savu, antrenor federal, coordonator al secției CS Petrom
”Vinovatul”
Reporter: A fost un an fast pentru judoul românesc?
Gheorghe Savu: Să zicem un an bun…
R.: Iubiți de mult judo?
G.S.: Din copilărie. Am început să-l practic de la 14 ani, la Flacăra Ploiești.
R.: Cât de ”vinovat” este fratele dvs.?
G.S.: Fratele meu Costică (Constantin Savu – n.r.), actualul secretar general al Federației, antrenor la vremea aceea, m-a luat și pe mine la sală. Și bine a făcut.
R.: Dvs., când ați devenit antrenor?
G.S.: În 1986, la CSU Ploiești, apoi la Locomotiva și CJ (adică Centrul de Judo) Ploiești.
R.: Ați mai practicat vreun sport?
G.S.: Practicasem handbal înainte.
R.: La CS Petrom când ați ajuns?
G.S.: În 1996, la trei ani după înființarea secției.
Plăcerea judo-ului
R.: Stați bine, după cum se observă, în clasamentul Federației. Ați repetat performanța din 2005. Secția Steaua–Petrom s-a situat pe locul al II-lea în topul național. Care să fie ”secretul”?
G.S.: Seriozitate în pregătire. Multă muncă. Competență și un climat propice performanței. Sportivii vin cu plăcere la antrenamente. Realitatea este că sunt și răsplătiți pe măsura rezultatelor. Lotul CS Petrom este o echipă. Suntem o familie.
R.: Pe cine vă sprijiniți?
G.S.: Clubul nostru are un antrenor coordonator și alți patru la centrele satelit de la Câmpina, Boldești și Brebu. Mihai Trandafirescu lucrează cu mine, la Ploiești. Doru Munteanu răspunde de secția de la Câmpina. Nicolae Tolbașu de cea de la Boldești, iar Alexandru Răducan de cea de la Brebu. Mai nou am înfințat o secție la Filipeștii de Pădure, coordonată de Dan Telearcă, ajutat de instructor Mihaela Dinu. Toți sunt excelenți profesioniști.
CS Petrom peste tot
R.: Cât de mulțumit sunteți, ca antrenor coordonator, de rezultatele obținute în acest an?
G.S.: Pot spune – într-adevăr – că sunt mulțumit. Pe plan intern am obținut 53 de medalii, 18 de aur, 20 de argint și 15 de bronz, iar pe plan internațional două, la Campionatele Europene: Alina Dumitru, în competiția seniorilor – aur la Tampere (Finlanda) – și junioara Andreea Chițu – bronz la Tallin (Estonia). În plus, Alina Dumitru a mai câștigat trei cupe mondiale, la Birmingham, Budapesta și București. Mai avem două locuri I la Campionatele Balcanice de cadeți de la Kavardac, în Macedonia, prin Alexandra Viciu și Andrei Petrache, și alte două medalii la Balcaniada de juniori, prin Ștefania Neagu și Cristina Burduja. Mai am un motiv pentru a fi mulțumit. Anul acesta, CS Petrom a fost singurul club din țară care a prezentat, la ”naționale”, echipe la toate categoriile de vârstă, de la U13 (copii), până la seniori, și am obținut medalii peste tot. Aceasta pentru că avem un lot lărgit de sportivi, peste 150, din care 103 legitimați. Dacă privim topul primilor 10 judoka, alcătuit de Federație, descoperim 3 sportivi de la CS Petrom. Iar în topul primilor 10 sportivi ai clubului, cinci provin de la Judo. Îmi face plăcere să reamintesc faptul că Alina Dumitru este pe primul loc în clasamentul celor mai buni judoka ai țării și în fruntea listei celor mai buni sportivi ai Prahovei.
Olimpici și tehnicieni
R.: O serie de sportivi ”petromiști” fac parte din loturile naționale și centrele olimpice. Propun să-i reamintim.
G.S.: Unii dintre acești sportivi sunt deja consacrați, alții, mai tineri, de certă perspectivă. La Centrul de Juniori evoluează Ștefania Neagu, aflată în recuperare după operație la genunchi. La centrele naționale olimpice îi mai regăsim pe Fabian Munteanu, sportiv de 17 ani, clasat al IX–lea la Campionatele Mondiale de Juniori (U20) de la Santo Domingo, și pe Violeta Dumitru. La lotul național de cadeți evoluează cinci sportivi: Costin Luca, Andi Târcolea, Adrian Vlădoiu, Cristina Burduja și Ioana Cerghizan. Țin să o remarc și pe Monica Nistor, sportivă care a obținut o salbă de medalii la juniori, tineret și seniori, inclusiv un loc III la Cupa Mondială de la București.
Revin asupra meritelor tehnicienilor clubului nostru. Vreau să insist asupra excelentei colaborări pe care o am cu domnul Mihai Trandafirescu, un dăruit trup și suflet meseriei de antrenor. Pentru că aceste rezultate se datorează și bunei pregătiri a tehnicienilor. Spre sfârșitul anului, la Băile Felix a fost organizat un stagiu național de pregătire a acestora. Suntem singurul club care a participat la stagiu cu toți antrenorii.
La Mulți Ani, cu modestie!
R.: Federația a alcătuit și un top al celor mai buni antrenori ai țării. Dv. vă situați în primii cinci. Măgulit?
G.S.: Este rezultatul unui sondaj de opinie – mai degrabă subiectiv – care s-a realizat pe baza opțiunilor antrenorilor prezenți la stagiul amintit.
R.: Ați pătruns cu modestie în noul an. Cine a avut ideea unei colaborări între Steaua și Petrom , la nivel de seniori?
G.S.: Ideea i-a aparținut fratelui meu și lui Dan Telearcă, antrenor la Steaua pe atunci. Această colaborare s-a realizat în interesul sportivilor. Astfel ei beneficiază de îndemnizații și premieri din partea ambelor cluburi. Domnul colonel George Boroi, președintele clubului militar, a înțeles foarte bine utilitatea acestei colaborări și ne oferă tot sprijinul. Consider că trebuie să-i mulțumim pentru asta.
În ceea ce privește rezultatele în ansamblu, acestea sunt consecința condițiilor de pregătire create de CS Petrom, valorii sportivilor și tehnicienilor noștri, care beneficiază de o bază sportivă ultramodernă, de turnee de pregătire în țară și în străinătate. Cât de mult contează pentru un sportiv! Am mai primit un sprijin deosebit din partea Petrom Service și a Ligii Asociațiilor Sportive din Petrol (LASP).
Apropo: să nu uităm de tradiționalul turneu internațional Cupa Petrom pentru cadeți, a cărei ultimă ediție s-a desfășurat în luna aprilie a anului trecut, la care au participat sportivi din 13 țări, și nici de stagiul care a urmat. An de an, se mărește numărul participanților la această competiție.
Formula succesului
R.: CS Petrom CFR CSȘ Ploiești… O denumire lungă.
G.S.: Avem protocoale de colaborare cu CSȘ și CS CFR Ploiești. Colaborăm perfect cu aceste cluburi, directorii Viorel Vasiliu și Ion Badea acordându-ne tot sprijinul. În Ploiești ne desfășurăm antrenamentele în sălile de judo de la CFR Sud – ultramodernă, dispunând de toate dotările – și de la CSS Ploiești, pentru categoriile de vârstă mai mici.
R.: Și am intrat în 2007. Cu ce gânduri?
G.S.: 2007 va fi un an deosebit, preolimpic, extrem de greu. Sperăm să obținem medalii la Campionatele Europene și Mondiale de seniori și o calificare la Jocurile Olimpice, prin Alina Dumitru, în primul rând. Apoi, vizăm câștigarea unei medalii la campionatele europene de juniori și de cadeți, iar pe plan intern, o comportare cât mai bună, cel puțin la nivelul anului care a trecut.
Trebuie să se înțeleagă că avem toate motivele să ne dorim rezultate la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. Cum spuneam, la noi, copiii fac judo de plăcere, iar performanțele vin ca o consecință. Noi nu forțăm copiii.
R.: Antrenorii deplâng faptul că mulți sportivi abandonează activitatea sportivă după terminarea liceului…
G.S.: Fiecare sportiv își clădește drumul său. Câștigă cei care au o înclinație pentru sport, pentru judo în cazul nostru. Cei care se vor îndrepta spre alte facultăți decât cele de sport, vor rări legăturile cu judoul, nu se vor axa pe marea performanță. E drept, este foarte dificil să fie angajați toți după terminarea liceului. Îi sprijinim doar pe cei foarte buni, cu merite deosebite.
Un vis: Școala Românească de Judo
R.: Există premise pentru înființarea unei școli românești de judo?
G.S.: O școală românească de judo? Este foarte greu de conceput și de implementat. Pentru asta nu este suficientă doar coeziunea factorilor de decizie și atașamentul față de judoul românesc. Astfel de școli sunt puține în lume: le descoperim în Japonia, în Franța și în alte câteva țări. Faptul presupune un volum mare de muncă – ceea ce n-ar fi de neconceput -, dar și de personal, sportivi, antrenori, cluburi, lucruri greu de realizat. În România sunt din ce în ce mai puțini bani.
R.: Cum colaborați cu ceilalți antrenori din Federație?
G.S.: Eu zic că foarte bine. Rezultatele o confirmă. Anul trecut, obiectivul fixat de FRJ a fost medalii la ”europene” și s-au obținut 8. Asta înseamnă că între tehnicieni există o perfectă coeziune în folosul judo–ului românesc.
R.: Invidii sunt în lumea judo-ului?
G.S.: Ca în orice domeniu…Dar mai degrabă invidii amicale. Este firesc să privești cu admirație și, în același timp, o undă de invidie un sportiv care se acoperă de glorie. Noi îi vom promova pe aceia care își doresc cu tot dinadinsul să practice acest sport.
R.: Obosit după un an competițional?
G.S.: Dimpotrivă. Mai degrabă optimist și plin de avânt. Sportivii și antrenorii, ca mai toți oamenii, sunt făcuți să lucreze toată perioada anului. Se încheie un an, începe altul.
Ne gândim cu bucurie la anul care a trecut și privim la cel care abia a început. În februarie debutează campionatele naționale, iar de la sfârșitul lui ianuarie vom asista deja la derularea a două cupe mondiale, cele de la Sofia și Tbilisi. Cred că va fi un an la fel de bun.
Anecuța
R.: Ce ați dori să mai adăugați la final?
G.S.: Există un om la club, maseuza Anecuța Meculescu, care a fost aproape de toți sportivii și a luptat pentru recuperarea lor. Nu arareori aceasta se preocupă la competiții și de sportivii altor secții din țară. În plus, cabinetul medico–sportiv al domnului doctor Irinel Totolici și al dr. Laurențiu Bulata face minuni. In rest, îmi doresc să fim toți românii sănătoși, că celelalte decurg de la sine. Să auzim de bine.
Notă. La această dată, Gheorghe Savu este secretar general al FR Judo.
Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU