Din întâmplare, scrollând pe Facebook-ul nostru cel de toate zilele, mi-a sărit în ochi ceva ce mi s-a părut foarte intrigant: o hartă a literaturii lumii. Săpând mai adânc puțin, am descoperit că inițiativă asta fun îi aparține unui utilizator Reddit numit Backforward24, pare-se încă pe băncile școlii.
Ce-a făcut el, de fapt, cu această hartă a lumii? Fiecare țară de pe mapamond e reprezentată de un titlu care a făcut istorie (națională, dar și internațională, după caz).
Sigur, toată treaba asta relativă, până la urmă, nu avea cum să nu trezească din picoteală orgolii, așa că profilul tânărului respectiv s-a umplut până la refuz de contestatari indignați de unele alegeri, unele pe bună dreptate, altele mai puțin. De exemplu, au fost mârâieli legate de Camus care apare în Algeria, sau nemulțumiți în cazul Spaniei, unde cartea aleasă drept emblematică a fost Shadow of the Wind, adică Umbra vântului, a lui Carlos Ruiz Zafón, iar oamenii au cerut să fie schimbată cu Don Quijote a lui Cervantes, opera esențială a literaturii spaniole. Ceea ce e și corect, în cazul de față. Așa că, în cele din urmă, Backforward24 a creat o a doua hartă, versiunea definitivă (cea pe care o aveți mai sus), în care și-a corectat scăpările de genul.
Pentru măreața mamă Rusie, după cum obervați și voi, cartea marcantă este Război și Pace a lui Tolstoi și unde mai pui că pe același loc, probabil, ar fi trebuit înghesuite și operele lui Dostoievski.
Cât despre noi, România e reprezentată de Pădurea spânzuraților. Primul gând a fost automat la Eminescu, dar cum harta tolerează doar proză, nu zic că-i rea alegerea, zic că poate Caragiale ar fi fost mult mai la obiect.
Irlanda, fără îndoială, îl are pe Ulise după cum vedeți în harta de pe mai sus, UK rămâne cu Marile speranțe ale lui Dickens, deși în primă fază a avut Mândrie și Prejudecată, SUA, cu Să ucizi o pasăre cântătoare, Franța i-a avut pe Mizerabilii lui Hugo inițial, după care creatorul hărții a optat pentru Contele de Montecristo.
Mai jos fac un rezumat și vă las cu câte trei titluri pe regiune (pe unele le-am lăsat în engleză din moment ce nu am varianta tradusă), iar totalitatea titlurilor din fiecare țară de pe glob o puteți găsi pe Reddit aici. Așa că după ce vă lămuriți cum stă treaba cu operele cele mai cunoscute ale lumii, puteți da buzna în librării să le cumpărați.
Europa de Vest: Don Quijote, de Miguel de Cervantes (Spania), The Count of Montecristo/Contele de Montecristo, de Alexandre Dumas (Franța), Divina Comedia, de Dante Alighieri (Italia).
Europa de Est: War and Peace/Război și Pace, de Lev Tolstoi (Rusia), Pan Tadeusz, de Adam Mickiewicz (Polonia), Eclipse of the Crescent Moon, de Géza Gárdonyi (Ungaria), Pădurea Spânzuraților, de Liviu Rebreanu (România).
America Centrală și de Nord: Pedro Páramo, de Juan Rulfo (Mexic), To Kill a Mocking Bird/Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee (SUA), Anne of Green Gables/Anne de la Green Gables, de Lucy Maud Montgomery (Canada).
America de Sud: Fictions, de Jorge Luis Borges (Argentina), The House of Spirits/Casa spiritelor, de Isabel Allende (Chile), Lituma in the Andes/Lituma în Anzi, de Mario Vargas Llosa (Peru).
Africa: The Stranger/Străinul, de Albert Camus (Algeria), The Antipeople, de Sony Labou Tansi (Congo), Disgrace/Dezonoare, de JM Coetzee (Africa de Sud).
Asia: My Name is Red/Mă numesc Roșu, de Orhan Pamuk (Turcia), Dream in Red Pavilion, de Cao Xueqin (China), Kokoro, de Natsume Sōseki (Japonia).
Oceania: Cloudstreet, de Tim Winton (Australia), The Bone People, de Keri Hulme (Noua Zeelandă), Death of a Muruk, de Bernard Narokobi (Papua Noua Guinee).
Mihai Vasile este un mare excroc al timpurilor noastre ,el nu are nici o calificare in nici un fomeniu despre care se specifica, el se hraneste din ideile si operele unor adevatate valori pe care si le a insusit si le a editat ca si cum ar fi creatiile lui ,cu un tupeu si o nesimtire greu de explicat…