close
Dialog de idei

Inegalitatea este temelia dreptății și reazemul dragostei

Dumnezeu nu este Dumnezeul egalității, ci al dragostei. Egalitatea ar înlătura toată dreptatea și toată dragostea, ar înlătura toată moralitatea.

Oare soțul își iubește soția din pricina egalității? Mama își iubește oare copilul din pricina egalității? Prietenul își iubește oare prietenul din pricina egalității? Inegalitatea este temelia dreptății și reazemul (sprijinul) dragostei.

Câtă vreme dăinuiește dragostea, nimeni nu se gândește la egalitate. Câtă vreme domnește dreptatea, nimeni nu vorbește despre egalitate. Când se pierde dragostea, oamenii vorbesc despre dreptate și gândesc la egalitate. Când, odată cu dragostea, piere și dreptatea, oamenii vorbesc despre egalitate și se gândesc la imoralitate. Adică, când morala piere, imoralitatea îi ia locul. Din mormântul dragostei răsare dreptatea, din mormântul dreptății răsare egalitatea.

Sf. Nicolae Velimirovici, Gânduri despre bine și rău, Editura Predania, 2009

––––––––––––––VS––––––––––––––-

Discurs asupra originii si fundamentelor inegalitatii dintre oameni

Omule, de oriunde ai fi si oricare ti-ar fi parerile, asculta: iata istoria ta, asa cum am citit-o nu in cartile semenilor tai, care sunt mincinoase, ci in natura, care nu minte niciodata. Tot ceea ce va veni de la ea va fi adevarat – fals nu va fi decat ceea ce voi adauga de la mine, fara sa vreau.Epocile de care voi vorbi sunt foarte indepartate. Cat de mult te-ai schimbat fata de ceea ce erai! Ceea ce voi descrie este, ca sa spun asa, viata speciei tale, dupa calitatile pe care le-ai primit si pe care educatia si obiceiurile tale le-au putut perverti, insa nu le-au putut distruge. Simt ca exista o varsta la care omul individual ar vrea sa se opresca; tu vei cerceta varsta la care ai fi dorit sa se opresca specia ta. Nemultumit de starea ta actuala, din ratiuni care anunta pentru nefericitii tai urmasi chiar mai mari nemultumiri, poate ca vei dori sa te intorci in acele vremuri – si acest sentiment trebuie sa se constituie intr-un elogiu pentru strabunii tai, o critica la adresa contemporanilor si o viziune infricosatoare pentru cei ce-ti vor urma.

Jean-Jacques Rousseau 

Tags : 2009Editura PredaniaGânduri despre bine și răuSf. Nicolae Velimirovici

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.