close
Istorie

ISTORIA SE TRĂIEȘTE ACASĂ

Am trăit odată cu bunica istoria trăită de generația dânsei, o țărancă născută în Bărăganul dinspre Urziceni, la 1882.

„Omul meu” a fost rănit la Silistra, apoi a luptat la Mărășești, a luptat și tot luptat.
Istoria scrisă are puține cuvinte, fapte și date.

„La Mărășești trupele române erau în refacere, rușii au spart frontu și s-au trezit ai noștri cu nemții peste ei. Au ieșit la luptă care în izmene, care numai în cămăși, de-au zis nemții că-i altă armată”. Un coleg, profesor de istorie, a confirmat episodul povestit de bunica.

Se auzeau tunurile bătând și mare bătălie a fost la Balaciu. Nemții erau pe Coastă și ai noștri atacau din câmp, de la șosea spre Costă, mulți români au căzut atunci, câmpul acela e plin de sânge, de oase.

Bunicul rănit iar, a murit în spital, la Urziceni, în ziua de Paște a anului 1945. Crimeea, Odessa, Marea de Azov, Cotul Donului, întoarcerea acasă, în țară alcătuiesc o altă istorie trăită odată cu tata. Am trăit ce îmi povesteau.

Istoria se trăiește acasă, apoi se învață la școală.
(18 iunie 2020, Dan Drăguș)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.