close
PersonalitățiPromovate

Jacques Menachem Elias – un OM de excepție

A dat numele uneia dintre cele mai cunoscute unități medicale din ROMÂNIA – Spitalul Elias, a fost unul dintre cei mai bogați români, dar și un mare filantrop.
Filantropul Elias s-a născut la București, in 1844, într-o familie de evrei si a trăit 79 de ani, fără sa fie căsătorit vreodată si nu a avut nici urmași. El a primit cetățenia romana abia in anul 1880, printr-o procedura de urgenta, la cererea regelui Carol I. De altfel, Elias i-a si fost consilier regelui Carol I, fiind de un real ajutor regelui in zona economica.
Jacques Menachem Elias avea proprietăți si afaceri in toata lumea, iar in vechiul județ Putna stăpânea la Sascut un prosper târg, fabrica de zahar din localitate, 1300 de hectare de pădure si teren arabil. Totodată, era proprietarul moșiei Darvari, a hotelurilor „Continental” si „Patria” din București, dar si a numeroase case din Capitala.
Mult mai impresionanta era fisa proprietăților din strainatate, adica 9 imobile mari, situate in centrul Vienei, cu un total de 1.300 de camere, magazine, birouri etc. Valoarea estimata a proprietăților era de 22.798.687 lei, acestea producând o chirie anuala de 342.640 lei aur, doua mine de mercur in Dalmatia si acțiuni in valoare de multe milioane de lei emise de bursele din New York, Bruxelles, Londra, Praga, Belgrad, Viena, Berlin.
„Ceea ce l-a deosebit pe Elias de ceilalți oameni avuți a fost un testament neașteptat , prin care a lăsat toata averea Academiei Romane, dar testamentul in cauza, chiar daca a fost autentificat in București, la fostul Tribunal Ilfov, se afla in copie si in păstrarea Arhivelor județului Vrancea, fiind trimis, la moartea lui Elias, Prefecturii Putna, de către executorii testamentari, pentru ca aceasta instituție sa binevoiască a urmări, din punct de vedere legal, punerea in aplicare”, ne spune istoricul Florin Dardala, de la Arhivele Naționale Vrancea.
In anul 1993, Jacques Elias a fost ales membru post mortem al Academiei Romane. Prin testamentul scris cu noua ani înainte de a muri, Jacques M. Elias a stabilit ca succesor al întregii sale averi Academia Romana. Totodată, el a înființat o fundație care ii poarta numele, fundație care in 1934 a achiziționat un teren de la Crucea Roșie pentru construirea Spitalului Elias din Capitala. In 1938, când a fost dat in folosință, Spitalul Elias era cel mai modern din Europa, având 200 de paturi si un sanatoriu.
Nu a lăsat nimic familiei El spunea ca familia lui este una bogată si ca nu avea nici un rost sa lase moșteniri unor oameni care aveau din ce trai. „A desemnat Academia Romana ca legatară universală, dar n-a uitat in testament de săracii orașului București, cerând sa li se distribuie in fiecare an de Crăciun si de Paști, ajutoare din fondul special Elias.
N-a uitat nici de Azilul de Noapte, nici de Societatea de Salvare, de Societatea pentru Profilaxia Tuberculozei, precum si de diferite spitale si societăți de binefacere. A instituit bursa pentru studenții meritoși. Chiar birjarului sau i-a lăsat o suma prin testament. Si-a adus aminte pana si de servitori, de câțiva funcționari mai mici, scrie Ion Coja intr-o lucrare închinată lui Elias.
Jacques Elias a trait modest si a locuit intr-un apartament obisnuit din Bucuresti. El a murit la data de 14 mai 1923, in Bucuresti iar la înmormântarea sa a participat întreg guvernul roman.
,,Importanta sociala a testamentului lui Jacques Elias nu sta numai in aceea ca el amintește tradițiile acestei tari in ce privește datoriile clasei avute fata de obște, ci si faptul ca el lăsa întreaga avere pentru cultura. Se vor face din banii săi scoli, unde se vor primi elevii fără deosebire de naționalitate. El a înțeles ca aceea ce lipsește României, este cultura răspândita in masele adanci populare si de aceea n-a ezitat sa renunțe la orice gând și sa dea acest mare exemplu de generozitate umană, pentru a se face mai multa lumina in sufletele fraților săi, pe pământul unde a trăit”, scria Nicolae Iorga într-un articol publicat la puțin timp după moartea lui Elias.

Via Maria Mitu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.