close
PersonalitățiPromovate

La 22 februarie 1810 s-a născut Grigore Alexandrescu

La 22 februarie 1810 s-a născut Grigore Alexandrescu, poet și fabulist român. A debutat cu poezii publicate în „Curierul Românesc” condus de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influențată de ideile care au pregătit Revoluția din 1848.

Născut: 22 februarie 1810, Târgoviște
Decedat: 25 noiembrie 1885, București

Poet liric, scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine. Tonul este extraordinar de fantastic și umoristic. E ultimul fabulist autentic din literatura română, lăsându-ne vreo 40 de fabule, în care adevărul e mascat, din cauza cenzurii autorităților: „Câinele și cățelul”, „Boul și vițelul”, „Dreptatea leului”, „Vulpea liberală”, ș.a.). Lui Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română ca specii literare autonome: epistola, meditația și satira. A tradus din Lamartine și Byron. A decedat în anul 1885.

„Privighetoarea şi măgarul”

Nenorocita privighetoare
Cântă-n pădure a ei durere,
Natura-ntreagă dă ascultare,
Tot împrejuru-i era tăcere.
Alţii în locu-mi ar descri poate
Acele tonuri neimitate,
Glasul acela-nmlădiitor,
Ce c-o-ntorsătură lină, uşoară
Treptat se urcă şi se coboară,
Plin de simţire, plin de amor.

Alexandrescu, Grigore. Fabule

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.