Justiţia este la un pas de a fi politizată în lipsa unei reacţii a magistraţilor şi a societăţii civile. Aşa vede scriitorul Gabriel Liiceanu situaţia creată de anunţul lui Tudorel Toader privind intenţia de modificare a legilor din justiţie. În schimb, judecătorul Cristi Danileţ crede că ministrul Tudorel Toader nu poate fi acuzat de partizanat politic, el lansând ideea modificărilor în spaţiul public. Declaraţiile au avut loc, la emisiunea „În faţa ta”, de la Digi24.
Modificarea legilor justiţiei aşa cum a fost prezentată sumar de ministrul Tudorel Toader echivalează cu un control politic absolut. Iar acest lucru ar distruge democraţia, spune scriitorul Gabriel Liiceanu.
Claudiu Pândaru: Se va ajunge în punctul în care justitia va intra sub controlul politic?
Gabriel Liiceanu, scriitor: „Politicile publice nu sunt pe mâna lor 100%. Trebuie să aibă acordul unei părţi a populaţiei, a celor vizaţi, a magistraţilor, ONG-uri. Se vorbeşte de consultări publice.
Pe fundalul ăsta ai să-ti spui că nu se poate face o asemenea grozăvie să pui mâna şi pe justiţie că atunci se va termina totul.
Judecătorii nu vor judeca pe cine trebuie, nu-i vor mai judeca şi condamna pe marii delapidatori ai României şi vor executa comenzi politice”.
Despre riscul acestor presiuni asupra magistraţilor a vorbit în emisiunea În faţa ta şi judecătorul Cristi Danileţ: „Dacă vrei să influenţezi un dosar instrumentat de organele de justiţie, nu ai decât să umbli la cariera magistraţilor care instrumentează acel dosar. Ca magistrat vă spun că este extrem de greu, în momentul în care soluţionezi un dosar important, cu un om politic, cu om de afaceri, să ştii că eşti cercetat în acelaşi timp disciplinar de oamenii trimişi de ministru, care poate fac parte din acelaşi partid politic cu cel pe care tu îl judeci. Inspecţia Judiciară, care a fost la Ministerul Justiţiei până în 2004, nu ar trebui să se întoarcă acolo, tocmai pentru că poate fi folosită politic”.
VS.
Președintele României nu va mai avea un rol în procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a Procurorului General al României. Asta este una dintre propunerile de modificare ale legilor justiției cu care ministrul Tudorel Toader s-a prezentat în fața presei.
”În acest proiect de lege vorbim despre Legile Justiției. Legea 303, 304, 317, toate din 2004. Nu vorbim de grațiere, amnistie, nici despre abuzul în serviciu și nici despre foaie de parcurs pentru a răspunde cerințelor hotărârii CEDO.”, a declarat Tudorel Toader.
Acesta a adăugat că proiectul de lege va merge la Guvern, după care va fi trimis la Parlament dacă se va aproba și nu se va face prin Ordonanță de Urgență, ci prin lege.
”Proiectul de lege are în vedere modificarea Codului Penal (…) Cele mai multe propuneri luate în considerare sunt la legea 317, privind Organizarea si funcționarea CSM. Ele vizează structura și procedurile interne ale CSM (…). Prima categorie de propuneri vizează majorarea vechimii necesare pentru promovare. Vor fi șapte ani de activitate efectivă în funcția de judecător pentru a funcționa la Tribunal. Toate modificările asigură un parcurs în cariera de magistrat fără a fi sărite anumite etape”, a adăugat Ministrul Justiției.
”Modificarea mandatelor funcțiilor de conducere. În România, mandatul este pe o perioadă de trei ani. Propunem ca funcțiile de conducere să aibă patru ani. Mandatele în curs nu pot fi afectate prin modificarea legii.”, a spus Toader.
Ministerul Justiției propune ca președintele ICCJ să fie numit de către președintele României, ca și în prezent, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM.
Spre diferență, procurorul general, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOT vor fi numiți de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului JustițieI. În prezent, procurorii-șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM.
Toader explică diferența de tratament în ceea ce privește numirea prin faptul că „procurorii sunt subrdonați ierarhic, judecătorii nu sunt subordonați ierarhic”.