Declarația Înaltului Reprezentant în numele UE, cu ocazia Zilei Internaționale a Sprijinirii Victimelor Torturii, 26 iunie 2019
Cu ocazia Zilei Internaționale a Sprijinirii Victimelor Torturii, Uniunea Europeană își reiterează opoziția fermă față de orice formă de tortură comisă oriunde în lume. Tortura este o crimă care poate viza pe oricine, în forme și contexte diferite; toate victimele torturii, inclusiv cele nerecunoscute, neglijate sau trecute cu vederea, constituie o preocupare centrală a politicii noastre.
Tortura și alte tratamente crude, inumane sau degradante fac obiectul unei interdicții absolute în dreptul internațional. Într-o perioadă în care această interdicție continuă să nu fie respectată peste tot în lume, Uniunea Europeană își reiterează apelul ca toate statele să ratifice și să pună efectiv în aplicare Convenția ONU împotriva torturii și protocolul opțional la aceasta (OPCAT). Faptul că Bahamas a ratificat recent convenția și că Africa de Sud urmează să ratifice foarte curând OPCAT constituie exemple pozitive.
Pentru a-și intensifica eforturile depuse în direcția unei lumi fără tortură, UE recurge la toate instrumentele politice și financiare de care dispune: de la protecția victimelor, inclusiv a celor mai vulnerabile, la acțiuni de sensibilizare și de denunțare a abuzurilor, la îndemnarea statelor să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional și la investigarea acuzațiilor de tortură și aducerea făptașilor în fața justiției. Asigurarea faptului că victimele pot recurge la măsuri de reparare este, de asemenea, esențială.
Prin acțiunea sa externă, UE și statele sale membre colaborează, de asemenea, cu țări terțe în cadrul unor dialoguri periodice politice și privind drepturile omului și sprijină financiar organizațiile societății civile în combaterea torturii. În ultimii patru ani, Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului a susținut proiecte de combatere a torturii la nivel mondial în valoare de 23 de milioane EUR, iar pentru 2019 este prevăzută o sumă suplimentară de 8 milioane EUR.
Pe fundalul actualelor provocări și regrese, s-au înregistrat totuși progrese în ceea ce privește eradicarea torturii. Se poate face mai mult dacă lucrăm împreună la nivel internațional, național și regional, în strânsă colaborare cu societatea civilă și, în special, cu apărătorii drepturilor omului, care își fac auzită în mod curajos vocea împotriva torturii în întreaga lume.
Alianța mondială pentru un comerț fără tortură, promovată de UE, Argentina, Mongolia și Capul Verde, reprezintă un efort transregional ce reunește peste 60 de țări care s-au angajat să pună capăt comerțului cu bunuri utilizate pentru tortură și pentru aplicarea pedepsei capitale la nivel mondial. UE invită statele să sprijine lucrările în curs la nivelul ONU ce vizează stabilirea de standarde internaționale comune în acest domeniu.
Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei, Curtea Penală Internațională și alte organisme, cum ar fi mecanismele naționale de prevenire și organizațiile societății civile, desfășoară o activitate vitală pentru eradicarea torturii sub toate formele sale. UE și statele sale membre vor continua să coopereze îndeaproape cu toți partenerii lor pentru a construi o lume fără tortură pentru toți.
- Alianța mondială pentru un comerț fără tortură
- Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului
(consilium.europa.eu)