close
Actualitate

Manifestare dedicată marelui actor Toma Caragiu

Municipiul Ploiești în parteneriat cu Școala Gimnazială „Toma Caragiu” derulează un proiect ce are drept unic scop aducerea în atenția opiniei publice a figurii marcante a marelui actor Toma Caragiu.

Cu acest prilej, joi, 15 iunie, la Sala Mică a Teatrului “Toma Caragiu”, a avut loc o manifestare care a implicat o serie de activități educațional-artistice menite să stimuleze, să aprofundeze interesul elevilor vizavi de actorul Toma Caragiu și impactul pe care acesta l-a avut asupra teatrului și filmului.

Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 16 iunie, începând cu ora 10.00, la Școala Gimnaziala „Toma Caragiu”, iar valoarea totală a premiilor acordate de către municipalitatea ploieșteană elevilor câștigători la concursurile organizate în acest context va fi de 5.000 lei.

Toma Caragiu a fost unul dintre cei mai mari si mai indragiti actori ai României.
S-a nascut intr-o modesta localitate (Hrupisti) din Macedonia greceasca, într-o familie de aromâni. Primii ani de viața i-a petrecut în localitatea natala. In aprilie 1928, cand inca nu avea 3 ani, se refugiaza în România impreuna cu intreaga familie.
Dupa o serie de peregrinari, familia se stabileste în Ploiesti, unde Toma termina cursurile liceale. A jucat in trupa de teatru a liceului „Sfinţii Petru si Pavel” din Ploiesti, azi Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”.
A absolvit Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti in1949. Studentul Caragiu era deja angajat de Teatrul National din Bucuresti, inainte de absolvire.
A jucat pe scena Teatrului din Constanţa intre 1951 si 1953. In 1953, cand avea doar de 28 de ani, a fost numit director al Teatrului de Stat Ploiesti. Va deţine aceasta functie timp de 12 ani. A urmat plecarea la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

A jucat roluri de comedie, dar si drame. Unul dintre filmele foarte cunoscute este „Actorul si salbaticii” (1975).
Alte cateva filme: Vremea zapezilor, Seful sectorului suflete, Subteranul, Rapirea fecioarelor, regia Dinu Cocea, Razbunarea haiducilor, Haiducii lui Sapte cai, Zestrea Domnitei Ralu, Saptamâna nebunilor, Facerea lumii, Bariera, Ciprian Porumbescu, Operatiunea „Monstrul”, Serenada pentru etajul XII, Buzduganul cu trei peceti, si ultimul: Marele singuratic.
Cateva roluri in teatru: Rica Venturiano – O noapte furtunoasa de I. L. Caragiale; Truffaldino – Sluga la doi stapâni de Carlo Goldoni; Figaro – Nunta lui Figaro de Beaumarchais; Ianke – Take, Ianke si Cadâr de Victor Ion Popa; Pampon – D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, ; Bertoldo – Bertoldo la curte de Leunid Rahmaninov; Mackie Sis – Opera de trei parale de Bertolt Brecht; Tipatescu – O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale; Primarul – Revizorul de Gogol; Ion – Puterea si adevarul de Titus Popovici; James Tyrone – Lungul drum al zilei catre noapte de Eugene O Neill, si altele.
Din înregistrarile televizate cu Toma Caragiu au ramas doar 118 minute. A fost casatorit de doua ori. Impreuna cu prima sotie au adoptat, in 1962, o fetita.
A murit la 4 martie 1977, în urma cutremurului, împreuna cu prietenul sau Alexandru Bocaneţ.
In cinstea lui, teatrul din Ploiesti a fost numit Teatrul Toma Caragiu, strada pe care se afla cladirea teatrului poarta acelasi nume, iar in centrul orasului se gaseste un bust al actorului.
Pe scurt despre Toma Caragiu: 
Nume: Toma Caragiu
Ocupatie: Actor
Locul nasterii: Hrupisti, Grecia
Data nasterii: 21 august 1925
Data si locul mortii: 4 martie 1977, București
Nationalitate: Română
Etnie: român
Religie: ortodox

Actor de renume, Toma Caragiu a avut o bogata activitate in teatru, televiziune si film. Pentru umorul sau a fost asemanat cu Charlie Chaplin. Dăruirea excepţională pentru teatru și desavârșirea cu care își juca rolurile i-au adus titlul de „comic genial” (1969) și de „cel mai bun actor român” (1971).

Tags : actorul toma caragiuaniversaricomemorariprimaria ploiestiteatrul toma caragiutoma caragiu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.