Bill Gates Mafia a promis că dă pământ țăranilor din lumea întreagă. Numai dacă, Rafael din Arad sau Yasser Arafat sau un întreprinzător privat ori usat – îi vaccinează pe toți și le dă câte o mie de dolari într-un plic, pe care ei să-l înapoieze, intact, a doua zi dimineață. Toți. Oamenii. Banii. Ploaia. Până la unu. AM/GMT/UTC/PCR + 3h, ora României.
Orășenilor din lumea întreagă li s-a urat „poftă bună la masă și 9 mai bună aprovizionare cu produse bio/de la țărani!”. Până la ruperea echilibrului dintre masa de dimineață/prânz/seară și masa critică de îmbuibați programatic, pentru care ieșirile seara la alimentara și meschinele plimbări în jurul casei au devenit un scop în viață și de care s-au folosit pentru a încălca perimetrul, acestor cetățeni, așadar, mai neascultători și cu potențial de revoltă le-a fost transmis clasicul îndemn „… stați liniștiți la locurile dumneavoastră!”. După această criză, ceea ce înainte era numit diabolic, se va putea realiza doar cu ajutorul și participarea fiecăruia dintre noi. Pentru că suntem și ne simțim în largul nostru, doar în măsura în care stăm sub semnul disensiunii, va trebui cineva/ceva să dea cu bățul prin gard tot timpul, global și simultan ÎN toate gospodăriile, dar acest lucru nu-l pot face doar iluminații, progresiștii sau amintitul Bill.
Globalism de fațadă bun sau criptoglobalism rău
Cert este că nu ne vom mai putea permite un globalism de fațadă. Probabil criptoglobalismul va fi soluția optimă. Heirupismul general este și el o condiție التي بدونها لا توجد/sine qua non – să n-avem ulterior disensiuni…hermeneutice, d-le din Arad. În privința profesioniștilor, mai ales dacă au helicopter, aceștia sunt sarea pământului, asemenea miliardarilor care nu semnează niciun document decât în avionul personal, la peste 20 000 m. altitudine. Dar pentru asta trebuie să așteptăm și să fim încrezători.
Ce e asta? E criza? Nu. E globalismul? Nu. Apariția în mass-media a uneia sau alteia dintre aceste teme? Nu. Este MODUL în care, să zicem, necunoscutul Bill și necunoscuta (până acum) criză ne sunt revelate CA ATARE prin mass-media globală, devenită globalistă. Apariția oamenilor necunoscuți și a necunoscutei crize, este ocrotită chiar de ascunderea lor în mass-media, adică printr-o tehnică/tehnicitate anume. Astfel, odată cu apariția celor necunoscute în mass-media, necunoscutele își pot proteja identitatea. Tot ce vedem/ascultăm în mass-media este modul, felul, maniera, în care necunoscutul Bill și necunoscuta criză se prezintă, raportat la felul în care omul, spectatorul, cititorul știrilor are un mod, fel, sau manieră de a se raporta la sine.
Aproape tautologice și banale aceste afirmații și așa trebuie și să pară spectatorilor, inclusiv celor care se consideră imuni la mașinațiunile mass-media, între care multe involuntare, efect al neprofesionalismului…etc, Și totuși, nu asta e, oare, superficialitatea de a te fi convins deja, poate inconștient sau cu minime trecătoare neliniști, că ești măsura propriei gândiri? Tautologică, banală această întrebare și, desigur, retorică pentru cei obișnuiți cu minime speculații sau cei pentru care știința e infailibilă (apropo, știința ne ascunde cel mai bine secretele) Tautologic și banal acest demers și nicio soluție. Și totuși, mai de folos decât precizia științifică; atâta doar că mintea și sufletul nostru trebuie să aibă un îndrumător, încât vederea noastră despre lume să corespundă felului, manierei și modului în care necunoscutul ni se prezintă. Această corespondență nu va surveni, însă, doar prin aceea că suntem ținta prezentării necunoscutelor, ci printr-o înțelegere datorată atenției.
Începutul, candoarea, entuziasmul
Dar cum se face că acele afirmații și întrebări, tautologice și banale, care nu sunt o soluție, nu ne parvin decât, eventual, generic și la nivel de știință pentru toți? Asemenea emisiunilor culturale, care n-au sens fără o cultură asimilată sau slujbelor bisericești transmise la TV, care n-au niciun sens ecleziastic dacă nu sunt mărturisite de prezența credincioșilor la jertfa euharistică. Asta e ca și cum ai spune că ai regizat un film, doar pentru că l-ai mai văzut și știi ordinea secvențelor sau ca și cum Hristos n-ar fi existat.
…pentru că este singura manieră, fel și metodă, prin care prezentându-ni-se necunoscute, dar cunoscute științific, s-a obținut o manieră, fel și metodă de a trimite în uitarea comună întrebările banale, tautologice aproape, despre noi înșine.
Sau poate, cum se zice, e nevoie de câte o criză, pentru a fi iarăși ce-am fost și iar de la început: ce e omul? Omul este un om. Ce este frumosul? Omul este frumosul frumos… și alte asemenea minunății și chiar mai mult decât atât.
Începutul, candoarea, entuziasmul.
Andrei C.