IN MEMORIAM
ION STRATAN
În această toamnă s-au împlinit 67 de ani de la nașterea și 17 ani de la moartea poetului ploieștean Ion Stratan (1 octombrie 1955–19 octombrie 2005), reprezentant de marcă al generației 80.
În anul precedent tragicului său sfârșit, La Festivalul Internațional ”Nopțile de poezie de la Curtea de Argeș” (7-14 iulie 2004), poetul a obținut Premiul pentru Arte al Academiei Orient-Occident. Juriul a constat din creatori și personalități de prestigiu național, sub președinția poeților Dumitru M. Ion și Carolina Ilica.
Dijeridoo
Pentru premiul respectiv au mai fost nominalizați poeta croată Lana Dercac și muzicianul din Luxemburg Lex Gillien, interpret de dijeridoo, instrument tradițional al aborigenilor australieni, zonă în care artistul a petrecut ultimul an. Premiul, pe lângă diploma de aleasă imprimare, a constat într-o statuetă remarcabilă, operă a sculptorului Iliescu Călinești.
Dintre personalitățile prezente la festival se remarcă Charles Dobjynski, director al revistei ”Europe”, care apare la Paris. Acesta a obținut premiul pentru ”Opera omnia”, alături de poetul român Cezar Ivănescu, deținătorul Premiului pentru Poezie.
Ruinele dragostei Afrovitei
Lista laureaților le mai cuprinde pe Oxana Zabhuzko, poetă din Ucarina, și reprezentanta Venezuelei, G. Flores. Au mai participat poeți din Polonia, Germania, Bosnia, Macedonia, Maroc, Turcia, Bulgaria, Norvegia, Albania (talentata poetă Afroviti Gusho, care conduce și o organizație pentru emanciparea femeilor, al cărei volum bilingv ”Ruinele dragostei” a fost lansat la festival prin Editura Academiei Orient-Occident) ș.a.
Cu totul remarcabilă, alături de numeroase recitaluri cu un translator competent și comunicări pe marginea poeziei – tema acestei ediții fiind ”Sacralitatea” -, este o antologie de poezie a festivalului, lucrare plurilingvă, cu variante în limbile engleză și franceză ale operei fiecărui autor din cele 20 de țări participante.
Marock ‘n‘ roll și marinari sindbadici
Am selectat din intervențiile oaspeților prezenți la festival. Printre aceștia, Ileana Ursu, poetă din Macedonia: ”Acasă mi se spune românca, iar în România, sârboaica. Minoritatea română din fosta Iugoslavia scrie o poezie vivace și sentimentală, de a cărei traducere și îngrijire mă ocup cu un grup de poeți”.
Erim Abdulah (Maroc): ”De când Nino (Ion Stratan – s.n.) a declarat că-i place muzica <marock ‘n’ roll> și că unii arabi sunt marinari foarte <sindbadici>, prietenia noastră s-a cimentat și vom coresponda prin e-mail”.
Ion Stratan (România): ”Ca frați de suferință, poeții din Polonia, Bulgaria și Maroc m-au impresionat prin patetismul lor de bună calitate și prin <achizițiile> culturale ale discursului lor”.
Autocarul cu farmec
După încheierea festivalului, poetul Ion Stratan ne-a oferit o scurtă declarație, în exclusivitate: ”Poeții Carolina Ilica și Dumitru M. Ion au fost organizatori străluciți, iar talentul lor a fost un catalizator pentru recitaluri și discuții. Printre locurile pline de farmec unde au răsunat versurile poeților se numără Sala de Consiliu a Primăriei, unde ni s-a permis să fumăm, Sala de Consiliu a Hotelului <Posada> din Curtea de Argeș, clădirea Episcopiei (la întâlnirea cu Preasfinția Sa Calinic), Vila <Florica> din Pitești și, bineînțeles, autocarul, unde s-a citit, s-a cântat și s-au schimbat adrese”.
Leonida Corneliu CHIFU