close
Editorial

O idee greșită despre deșteptăciune

Am întâlnit multe persoane care-şi închipuiau că oamenii din vechime trebuie să fi fost cu mult mai proşti decât noi, cei de azi. Ei nu aveau habar de nimic, nu ştiau ce e ăla un telefon, nu înţelegeau cum se produc eclipsele, se deplasau pe jos ori călare, le era frică de monştri, credeau că pământul e plat şi multe altele. Cei care cred aşa ceva despre oamenii din vechime, îşi închipuie că dacă, printr-o minune, s-ar deplasa în timp şi ar ajunge, să zicem, în anul 300, ar deveni de îndată cei mai deştepţi oameni ai vremii – lucru cu desăvârşire fals. Deşteptăciunea nu are a face cu secolul, ceea ce diferă este doar nivelul cunoştinţelor despre lume. Un om al zilelor noastre, care se crede automat mai deştept decât cei din secolul V înainte de Cristos, dacă ar fi să călătorească acolo şi l-ar întâlni pe Socrate, ar fi surprins să constate că nu face faţă unei discuţii cu el.

Dar să zicem că un om al zilelor noastre, de exemplu un elev de liceu sau părintele unui elev de liceu, ar călători în timp şi mai adânc, ajungând până prin anii 1700 înainte de Cristos şi s-ar duce să se plimbe prin Imperiul Babilonian. Probabil că omul nostru s-ar gândi că toţi cei pe care-i vede în drumul lui sunt nişte înapoiaţi, un fel de animale puţin mai evoluate, care n-au habar de niciunele. Dar să ne închipuim că – dacă e vorba de un elev, domnia-sa  este corigent la matematică, sau – dacă e vorba de un părinte, că e unul dintre cei cărora le place să spună că detestă matematica şi că niciodată n-au putut înţelege ceva din toate ecuaţiile şi teoremele din liceu. Ei bine, ce-ar zice aceşti oameni să afle, de exemplu, că babilonienii cunoşteau foarte bine teorema care cu câteva sute de ani mai târziu avea să primească numele lui Pitagora, ba încă puseseră la punct şi diverse metode (algoritmi, le-ar zice deştepţii de azi) de generare a tripletelor care satisfac relaţia din teoremă? Ar mai face elevul corigent pe grozavul cu noul lui iPhone ori cu playerul care ştie să compună hituri în maniera lui Beyonce? Dar maică-sa, care când aude de Pitagora trebuie să îşi pună comprese, s-ar mai crede superioară acelor oameni doar pentru că ştie să îşi urce impresiile de călătorie pe Facebook?

Una peste alta, ca să înţeleagă şi să utilizeze teorema lui Pitagora oamenii aia nu aveau nevoie de computere şi de Internet. Cei de azi, însă, habar nu au că fără teorema lui Pitagora computerele şi Internetul – pe care le utilizează fără a le înţelege – nici măcar nu ar fi existat.

Raul Sebastian Baz

Tags : cristoseditorialinternetpitagora

1 Comment

  1. „domnia-sa este corigent la matematică, sau – dacă e vorba de un părinte, că e unul dintre cei cărora le place să spună că detestă matematica şi că niciodată n-au putut”

    N-A PUTUT, bre…Mai treci si matale pe scoala… E deschisa pana la 18.00.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.