close
Grupul de la PloieștiPromovate

O nouă seară literară a Cenaclului „I.L. Caragiale” Ploiești

Cenaclul literar „I. L. Caragiale” Ploiești nu a luat vacanță, continuând tradiția întâlnirilor bilunare la Clubul „Jazz Cafe” din municipiu, până când Filarmonica „Paul Constantinescu” își va relua stagiunea.

Astfel, luni, 24 iulie, într-o companie plăcută, reuniunea prezidată de Ioan Vintilă Fintiș și Florin Manole a fost un nou prilej de învățăminte literare, protagonistul întâlnirii fiind Robert Aristotel Avrigeanu.

Deschiderea evenimentului literar a fost făcută de Marian Zmaranda care, în stilul său caracteristic, a prezentat romanul lui Andrei Platonov, „Cevengur”, publicat la 60 de ani după scriere şi la mai bine de 30 după moartea autorului, un roman care va marca pentru totdeauna istoria literaturii.

Marian Zmaranda a precizat că volumul „Cevengur” a fost considerat de mulţi distopie, antiutopie, primind calificări dintre cele mai puţin stabile. De fapt, o mare problemă pentru receptarea acestui roman este dată de tendinţa de a-l cataloga. Totuși, rămâne unic, aparţine unui gen propriu şi respinge, pe rând, orice încercare de asemănare. Este povestea unor oameni singuri între oameni, drama naţiunii umane şi comedia erorilor de care nicio fiinţă de pe faţa pământului nu poate fi scutită. Oamenii mor cu multă simplitate şi se nasc în moduri dintre cele mai neînţelese, natura e încremenită – deşi soarele e, pentru o bună perioadă, singurul muncitor din zorii socialismului –, iar viaţa s-a mutat în idei. Din acest suflet de idei al unei omeniri bolnave îşi ţese Platonov povestea şi eroii, impresionând prin simplitatea cu care alcătuieşte din cuvinte simple vastul tablou al naturii umane, pe care autorul rus o pătrunde în cel mai personal mod cu putinţă. Poate tocmai de aceea, povestea acestor personaje îi va rămâne în minte veşnic vie, alături de puzderia de episoade tragi-comice care dau forţa firului epic al romanului. Concluzia finală fiind că această „cronică” a condiţiei umane, Cevengur, este istoria care schimbă suflete, stoarce lacrimi şi declanşează, în acelaşi timp, homerice hohote de râs.

Pentru prima dată în cadrul cenaclului nostru, Robert Aristotel Avrigeanu a lecturat „Matematica Spiritului”, un eseu despre filosofia spiritului omenesc, dintr-o perspectivă personală, din care cităm: „cum matematica are parametri ficși, dar în același timp ea a evoluat odată cu formele de expansiune a timpului,  pornind de la suma simpla 1+1 = 2 și ajungnd la ecuații și forme multiple de adunări, atingând în cele din urmă matematica pură”, tot la fel și „sufletul uman, odată cu evoluția și terminologia expansională a tendințelor moderne, s-a multiplicat în el însuși, căpătând unghiuri și oglinzi multiple ce nu pot intra într-o definiție șablonată.”

O selecție din poeziile lui Robert Aristotel Avrigeanu a fost recitată în stil inconfundabil de colega Mihaela Cătălina Popescu Taulet, care  a făcut încadrări stilistice și a avut și unele recomandări. Totodată, poetul Ioan Vintilă Fintiș, Florin Manole, Vladimir Chiper și Marian Zmaranda au mai expus considerentele lor față de creațiile poetice prezentate.

Președintele Cenaclului literar „I. L. Caragiale” Ploiești, Ioan Vintilă Fintiș, a citit pasaje din volumul „Retragerile (Poemul simfonic), publicate recent într-o revistă literară, comentate ulterior de către Ana Alice Neculea, Corneliu Leonida Chifu și Florin Manole, dar născând și controverse, pe cât de animate, pe atât de constructive, între Mihaela și Marian.

O seară frumoasă, desfășurată sub semnul colegialității literare, atât ca recomandări, dar și ca aprecieri, cenaclier vorbind, o seară a schimbului de păreri, de cărți, de reviste literare, de autografe.

Cenaclul „I. L. Caragiale” Ploiești este organizat sub tutela Asociației non-profit „24 PH ARTE” Ploiești, editor al revistei culturale 24pharte.ro.

Virgil Rădulescu

Tags : 24 pharteasociatia culturala 24 ph artecarticenaclul literar il caragiale ploiestipoeziireviste culturaleseri literarevolume

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.