Cercetători ONU în domeniul climei au prezentat, miercuri, deputaților europeni noi dovezi cu privire la modul în care schimbările climatice afectează producția de alimente și oceanele.
Două rapoarte ale Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) au arătat mai clar legătura dintre schimbările climatice și agricultură, precum și impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor și calotelor glaciare. Rapoartele IPCC au fost prezentate deputaților europeni de la comisiile pentru mediu, dezvoltare și pescuit miercuri, 6 noiembrie.
Producția de alimente și schimbările climatice
Profesorul Jim Skea a spus că schimbările climatice agravează degradarea terenurilor, lucru care la rândul său afectează infrastructura și mijloacele de trai ale oamenilor. O mai bună gestionare a terenurilor poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice, dar trebuie să fie completată de alte acțiuni, a adăugat dumnealui.
Dr. Jean-François Soussana a menționat că sistemul alimentar cauzează între o cincime și o treime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la oameni. În același timp, schimbările climatice afectează siguranța alimentară prin reducerea producției de grâu și porumb. Dumnealui a avertizat că, în viitor, stabilitatea aprovizionării cu alimente va continua să scadă, odată cu intensificarea evenimentelor meteorologice extreme.
21-37%
emisiile antropice totale de gaze cu efect de seră ce provin din producția, transportul, procesarea și distribuția alimentelor (estimare).
Topirea ghețarilor, creșterea nivelului mărilor și oceanelor
Potrivit oamenilor de știință, creșterea nivelului mării se accelerează, în principal datorită topirii mai rapide a gheții din Groenlanda și Antarctica.
Conform Prof. Hans-Otto Pörtner, se estimează că nivelul mării va crește cu aproximativ 5 metri până în 2300. În plus, în oceanele încălzite, viața marină are acces la mai puțin oxigen și mai puțini nutrienți, acest lucru reprezentând un risc pentru siguranța alimentară și comunitățile dependente de fructe de mare. „Pentru a minimiza severitatea impactului schimbărilor climatice, contează orice încălzire, fiecare an, fiecare alegere și, cel mai important, politicile și societatea”, a spus dumnealui.
-
Grupul interguvernamental privind schimbările climatice este organismul Organizației Națiunilor Unite pentru evaluarea riscurilor activității umane asupra încălzirii globale
-
în august, a prezentat un raport asupra schimbărilor climatice și terenurilor, iar în septembrie, unul asupra oceanelor și criosferei în contextul schimbării climei
-
rapoartele sunt cele mai recente contribuții științifice la summit-ul ONU pentru climă (COP25) de la Madrid din decembrie.
(europarl.europa.eu)