close
Tradiții

Pastele

Pastele servite in Italia sunt de mai multe tipuri:

Fettuccine – spaghete lungi, subtiri. Italienii le prefera, cu sos Alfredo sau un sos marinat

Rigatoni – scurte, servite cu sos de rosii, garnisite cu busuioc si patrunjel

Penne – arata ca pastele rigatoni, dar sint foarte mici. Sint foarte usor de mincat si se servesc, de preferinta, fierte „al dente”.

Tortellini – rotunde, umplute cu brinza, carne sau spanac. Se servesc de regula cu sos de rosii, iar varianta cu spanac se potriveste cu un sos de carne.

Ravioli – seamana cu tortelini, doar ca au forma dreptunghiulara.

Gnocchi – gogosele facuta din piine si apa, care sint fierte sau prajite. Se servesc alaturi de sos sau supa.

 

Sosurile sunt diverse:
Alfredo – smantana, putina branza, foarte putin ulei. Se serveste cu fettuccini.

Carbonara – smantana, oua, parmezan, la care se poate adauga bacon, ciuperci

Marinara – rosii, usturoi, ceapa, ulei de masline

Bolognese – sos Marinara, la care se adauaga carne de vita tocata.

Primavera – sos vegetarian cu morcovi, telina si ardei. Se poate combina cu fettuccini.

Arrabbiatta – rosii, ardei iute, usturoi

 

Cum alegem sosul pentru paste:

Alegerea sosului pentru tipul de paste potrivit este un aspect important. Unele tipuri de paste sunt facute cu pastele ce le dau numele: Bucatini all’Amatriciana sau Penne all’Arabiata sunt retete clasice romane si rar le vei vedea servite cu altceva decat pastele ce le dau numele. Acelasi lucru se aplica la Tagliatelle alla Bolognese sau Trenette con Pesto.

Totusi sosurile grele cu bucati mari de carne nu se potrivesc cu spaghete sau taglioni, din simplul motiv ca bucatile de carne vor cadea. Asa ca aceste sosuri de carne vor fi intotdeauna servite cu tagliatelle, paste scurte cu forma tubulara.

Formele de paste lungi si subtiri sunt de obicei servite cu sosuri pe baza de rosii sau fructe de mare, chiar si cu sosur usoare pe baza de legume.

Pastele bineinteles pornesc din Italia, de aceea aceasta „introducere” sa-i spunem despre cum se mananca aici. Nu e de mirare ca sunt adorate si ca au fost rapid preluate in toate colturile lumii.

Sosurile pentru paste nu trebuie sa fie complicate sau consumatoare de timp, pot sa fie mai groase sau mai subtiri, crocante sau cremoase. Sosurile simple si rapide pot consta doar in ulei de masline si ustoroi, pe cand sosurile de carne au nevoie de timp mai indelungat de preparare pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

Salatele de paste pot sa contina un minim de ingrediente. Pot sa fie calde sau reci, si pot sa contina doar ulei de masline, usturoi si ierburi aromate.

Supele de paste pot reprezenta o masa de sine statatoare. Pot sa fie bogate in legume, sau paste umplute (tortellini) dupa gustul fiecaruia. O supa calda cu tortellini este un remediu garantat intr-o zi ploioasa.
Cum se mananca pastele

Optiuni exista: daca servim pastele intr-un bol sau in farfurii individuale. Nu exista reguli stricte in acesta privinta, dar iti sugerez ca salatele sa le servesti dintr-un vas mai mare, ideal si pt petreceri, iar felurile de mancare cu paste calde si sosuri sau chiftele sa le servesti individual.

Farfuriile mari pentru supa pot fi folosite cu succes si la servirea pastelor, iar daca servesti supa pune dedesubt o farfurie plata, iti va fi usor sa o duci si nu te vei arde.

Daca reteta recomanda parmezan sau pecorino inainte de servire, razuie branza chiar inainte de a servi felul de mancare cu paste, sau rade-o intr-un bol mai mic si serveste-l cu lingura, pentru ca fiecare invitat sa-si puna daca si cat doreste.

Pastele se servesc in mod traditional doar cu o furculita. Spaghetele sau alte forme lungi de paste nu sunt greu de „manevrat” daca au fost bine amestecate cu sosul. Secretul in a manca pastele doar cu furculita consta in a rula portii mici de paste o data.

Spa­ghetele au fost create în Sicilia? Istoria populară spune că au fost inventate în China şi că Marco Polo le-a făcut cunoscute în Veneţia. Spaghetele cunoscute de Marco Polo şi gustate de el în estul în­depărtat erau preparate fie din făină de orez, fie din făină de grâu dur (tăiţei lungi din ambele cereale există şi acum în bucătăria din Extremul Orient). Este un fapt general acceptat că varietatea de grâu dur cunoscut în Sicilia în timpul Evului Mediu, ca şi lămâile şi portocalele au fost introduse de arabi.in cartea lui Roger menţionează că în oraşul sicilian Trabia locuitorii preparau un fel de paste din grâu dur şi că acest produs, în formă de şuviţe lungi, era fabricat în cantităţi mari pentru a fi ex­portat în alte regiuni. Edrisi nu face spe­­culaţii cu privire la originea spa­ghetelor, dar faptul că le considera dem­ne de notat şi că erau exportate în canti­tăţi mari către o piaţă înfloritoare poate arăta că nu erau cunoscute în afa­ra Siciliei la acea dată – cel puţin nu în zona Mediteranei. În acele timpuri, grâul dur de origine africană probabil nu era cultivat în regiunile nordice ale Europei, cu toate că Edrisi a scris despre Anglia, Scandinavia şi Rusia, descriind vremea ploioasă a Angliei, zilele şi nopţile nesfârşite din Scandinavia.No ca tot ne-au pastit astia mici

(Alexandru Petrescu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.