”Singurătatea te face bucătar”
Corneliu Irimia, ex-directorul Filarmonicii ploieștene, ne-a dat o rețetă pentru dvs. Pe ea! ”Am fost – ne-a spus – singurul copil la părinți, fată în casă și băiat în curte. La toate evenimentele aniversare și petrecerile care aveau loc în casa noastră, aranjatul mesei îmi revenea întotdeauna, întrucât mama o pregătea. Din câte știu eu, o mâncare extraordinară este cea în care pui un <gram>, un ”<perdaf> de suflet. Puțini cunosc rețeta aceasta. Culmea, acest suflet este perceput de consumatorul mâncării, chiar dacă lipsește un ingredient. Singurătatea te face bucătar”.
Singur acasă
”Eu eram copil și rămăsesem singur acasă când am făcut prima omletă. Nu pot să afirm că sunt un specialist în feluri de mâncare sofisticate, cu toate că pregătesc supe, ciorbe, mâncăruri cu sos, diferite combinații de alimente care deschid apetitul, salate de tot felul, dar îmi place să cred că sunt specialist în omletă. Așa susțin și copiii mei și chiar nepotul Drăgoșel. Omleta este, poate, cel mai la îndemână fel de mâncare și, cum timpul meu liber (ca, de altfel și al soției mele) este limitat, gătesc omlete cu brânză, cașcaval, șuncă, salam, ceapă”.
Hrană pentru doi, după ochi
”O să vă prezint o rețetă care să asigure <hrană pentru doi>, omletă pentru două persoane”.
Se sparg, așadar, patru ouă. Se bat bine până când fac o spumă. Apoi, se adaugă două lingurițe de mălai și patru de apă, după care ouăle se bat iarăși, foarte, foarte bine. Până să terminați cu bătutul, turnați foarte puțin ulei foarte bine încins în conținutul din vas. Se pune salamul un pic la rumenit, dar nu cumva să se ardă sau să se usuce (la fel se procedează cu șunca tăiată în felii mici). Imediat, se toarnă ouăle (care pot fi la fel de bine cu ceapă, șuncă sau cașcaval, în diferite combinații) la prăjit. Să nu se uite un ”praf” de sare. ”Dacă șunca este rămasă de la Crăciun și afumată, nu se mai adaugă sare. Dacă, în acest caz, vi se pare un pic cam <grea>, omleta se poate servi cu o salată de gogoșari sau castraveciori în oțet. La un moment dat, se ia omleta de pe foc. Grație grosimii și gustului, poți să-i spui plăcintă cu ouă și cașcaval, salam etc, atât de pufoasă, tentantă, provocatoare și apetisantă este”, ne asigură directorul.
În caz că faceți omletă cu cașcaval, acesta se dă prin răzătoare, apoi se presară, se amestecă cu oul și se bate la rându-i. Cantitatea de cașcaval sau de salam și-o reglează fiecare, în funcție de gusturi. Frunzele de ceapă verde se taie ca la ciorbă, sub formă de solzișori și se pun peste oul bătut, ca să dea culoare și gust, după care ouăle vor fi bătute iarăși. Puteți utiliza, la aceeași omletă, atât frunze cât și căpățâna cepei. Aceasta se pune la prăjit ușor, să se rumenească. ”Prăjitura” se mai poate servi cu salată de roșii, dar tăiate rotund, dinspre vârf spre bază, cu puțin ulei și praf de piper deasupra.
A consemnat și consumat hrană pentru doi,
Leonida Corneliu CHIFU