close
Documentar

Povestea fascinantă a castelului „Iulia Hasdeu”, un templu al misterelor şi simbolurilor

Mormântul scriitoarei Iulia Haşdeu este un templu al misterelor şi simbolurilor. Tatăl său, Bogdan Haşdeu a cerut ca pe locul de veci a fiicei sale, să se ridice un mausoleu care arată conform indicaţiilor acesteia. Dorinţele fetei au fost dezvăluite în timpul şedinţelor de spiritism prin care cei doi comunicau.

Iulia Hasdeu a fost un copil supradotat; la opt ani neimpliniti Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul National „Sfantul Sava”, iar in paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzica din Bucuresti, a plecat la studii la Paris. A fost prima romanca ce a studiat la Sorbona, studiu inceput la 16 ani, uimindu-si profesorii cu talentul sau. Poate fi considerata o poeta romana de expresie franceza pentru ca cele mai multe texte le-a redactat in limba franceza. A scris preponderent poezie, dar si piese de teatru, povesti si povestiri. („Lacrimile copilariei”,”Printesa Papillon”, „Domnisoara Maussade”)

La 29 septembrie 1888, Iulia Hasdeu a murit de tuberculoză, în vârstă de doar 19 ani și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu.

Indurerat, batranul Hasdeu s-a dedicat in totalitate a­min­tirii fiicei sale. Dorind sa intre in contact cu spiritul acesteia, scriitorul a incercat sa ii simta prezenta in cavoul in care trupul acesteia fusese ingropat, la Cimitirul Bellu din Bucu­resti, si se spune ca ar fi reusit. Astfel, conform instruc­tiunilor primite de la spiritul fiicei sale, Hasdeu cons­tru­ieste, in doar trei ani, intregul castel de la Cam­pi­na, conceput in asa fel, incat sa faciliteze comunicarea tatalui cu spiritul fetei.

Castelul este construit avand la baza principiul numerelor 3 si 7 si este plin de simboluri la tot pasul. Se spune ca spiritul fetei intra in castel printr-o camera obscura, legata de camera de alaturi printr-o gaura perfect rotunda. Aici, tatal si fiica tineau sesiuni de fotografiere spiritista, tatal incercand sa surprinda in poze imaginea spiritului fetei sale. Localnicii declarau ca noaptea, Iulia Hasdeu putea fi auzita cantand la pian, in aplauzele tatalui. In alte nopti, batranul Hasdeu iesea la geam si urla ca un lup. Alta data, cativa localnici au vazut chiar spiritul fetei, perfect materializat, iesind pe terasa cu un buchet de margarete in brate.

A doua zi, un maturator a gasit pe jos, langa gardul castelului, mar­garete, desi sezonul acestora trecuse demult. Chiar si in prezent, localnicii sustin, in continuare, ca noaptea pot fi auzite melodiile cantate de Iulia la pian, insotite de aplauzele si laudele tatalui.

sursa: romaniatv.net

Tags : castelul iulia hasdeuenigmeiulia hasdeumisteretemplu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.