În prima zi de martie celebrăm, odată cu vrenirea primăverii, arta şi tradiţia. Astfel, Concertul Simfonic de joi, 1 martie, este dedicat aniversării a 75 de ani a marelui muzician român Sabin Păutza, prin interpretarea uneia dintre compozițiile sale, „Dublul concert pentru violã, pian şi orchestră”. Lucrarea este inspirată din folclorul nostru, ca melodii de joc şi colinde, iar „atmosfera generală este una de sărbătoare românească”, aşa cum spune însuşi maestrul Sabin Păutza.
Programul serii mai conţine Uvertura operei „Forța Destinului” de Giuseppe Verdi şi Simfonia a IV-a, op. 98 semnată Johannes Brahms. Orchestra simfonică va fi condusă de maestrul Petre Sbârcea, iar soliste vor fi Ioana Maria Lupaşcu (pian), cea care este şi solist – concertist al Filarmonicii ploieştene şi Georgiana Frîncu (violă), şef partidă violă în orchestra ploieştenană şi în acelaşi timp Director Adjunct Artistic al instituţiei noastre de cultură.
În data de 8 februarie, celebrul compozitor român Sabin Păutza a împlinit 75 de ani! Cu o carieră impresionantă, atât în ceea ce priveşte compoziţia cât şi dirijatul, maestrul Păutza este, poate, singurul muzician român în viaţă cu o efigie pe frontispiciul unui Liceu de Arte care-i poartă numele, cel din Reşiţa şi un festival-concurs internaţional cu acelaşi nume, Sabin Păutza. A scris şi scrie în continuare un număr impresionant de lucrări vocal simfonice, compozițiile sale fiind înregistrate de către firma „Swift Music Group” din Statele Unite, în seria „Opera Omnia”, pe 15 CD-uri, iar editura muzicală „San Nicobian” din New York i-a publicat în exclusivitate partiturile. A condus cele mai renumite orchestre din Europa, America şi Australia pe scene celebre cum ar fi Carnegie Hall (New York), Santa Cecilia (Roma) sau Philharmonic Hall Sydney. Numele lui Sabin Păutza figurează în “Who’s Who in Music”, dicţionar cu biografiile celor mai importante personalităţi artistice în viaţă, publicat de Centrul Biografic Internaţional-Cambridge, și în volumul “2000 de oameni de seamă americani” publicat de Institutul Biografic American. Despre dirijorul român Petre Sbârcea ar fi suficient să spunem că l-a avut ca profesor pe Sergiu Celibidache şi este invitat permanent al celor mai prestigioase orchestre simfonice din Europa. A fost dirijor titular la Opera Română din Cluj şi la Filarmonica de Stat Sibiu fiind, în acelaşi timp, profesor universitar la Academia de Muzică din Cluj. Deţine titlul de Cetățean de Onoare al Sibiului și Clujului dar şi cel de Doctor honoris causa al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj fiind distins cu Ordinul Cultural al României, Medalia Mascagni (Italia), precum şi Ordinul național serviciul credincios în grad de cavaler. Se reunesc aşadar joi, 1 martie, de la ora 19:00, pe sena sălii „Ion Baciu”, două artiste tinere şi talentate, cu a lor măiestrie interpretativă şi sensibilitate, cu un maestru pe care experienţa dirijorală îl plasează între primii în ţară, pentru a celebra un alt geniu al muzicii clasice contemporane, maestrul Păutza, care şi-a anunțat, deasemenea, prezența în sala de concerte ” Ion Baciu”. Vă puteţi achiziţiona bilete atât online de pe www.filarmonicaploiesti.ro cât şi de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la Agenția Teatrală, la prețuri de 20 de lei – întreg, 15 lei – pensionar și 10 lei – elev și student.