close
Tabăra Sculptură

Respect și plecăciune

Tabăra de Sculptură Monumentală Contemporană – Ediția a IV-a (Ploiești 2021)

Cristina Neacșu:

Respect și plecăciune

 

             Cu doar o zi înainte de încheierea celei de-a IV-a ediții a Taberei de Sculptură Monumentală Contemporană de la Ploiești, am remarcat mulți vizitatori curioși să vadă ce au lucrat sculptorii. Printre aceștia, o doamnă brună, distinsă, care a dialogat cu toți cei trei artiști. Ne-am apropiat curioși și sfioși, cu speranța că va dialoga și cu noi. Speranță îndreptățită. Distinsa doamnă s-a arătat foarte binevoitoare. A rezultat următorul scurt dialog.

 Afecțiune

 Reporter: Stimată doamnă, sper că nu v-ați rătăcit în imensitatea asta!

Cristina Neacșu: Nu, am venit cu mare bucurie în Parcul Vest, pentru că am vrut să văd finalizate aceste trei sculpturi care au fost realizate la această a patra ediție a Taberei de Sculptură Monumentală Contemporană care se organizează aici. Prin aceste sculpturi, parcul devine un punct de reper pentru cei care iubesc sculptura și care iubesc arta în general. Practic se deschide o fantă către publicul larg prin această artă monumentală de care noi n-am prea avut parte în ultima perioadă.

R.: Sunteți din Ploiești?

C.N.: Da.

R.: Aveți o afecțiune deosebită pentru parc, remarcăm. Ați fost la toate cele patru ediții?

C.N.: Nu, din păcate. Am văzut sculpturile apărând an de an, iar anul acesta s-a nimerit să fiu chiar în perioada când se elaborau aceste sculpturi.

 Sculptură ”galactică”

R.: Ce impresie aveți despre lucrările de la această ediție. Ați avut fericitul prilej de a-i cunoaște și pe artiști la lucru.

C.N.: Da, sculptorul care locuiește în Roșia Bihor, Dan Daniel parcă se numește…

R.: Da. A fost și la prima ediție.

C.N.: Este doctorand în sculptură sau doctor în sculptură.

R.: Văd că sunteți informată. Am observat că ați vorbit cu artiștii. Da, Dan Daniel este doctor în Arte Vizuale, în genere.

C.N.: Mi-a plăcut foarte mult ”cosmosul” său, sculptura sa ”galactică”, materializată aici printr-o Galaxie Suveică. Parcă așa se numește lucrarea lui.

R.: Exact. Inițiativa cum o vedeți?

C.N.: Extraordinar de bună. Și practic, în fiecarea an, ediție după ediție, se îmbogățește Ploieștiul. Eu am în vedere aspectul cultural și constat că nivelul culturii în Ploiești este extraordinar de ridicat. Vorbim și despre teatru, despre Filarmonică, despre artă în general.

R.: Veniți mâine la închidere?

C.N.: Încerc, încerc. Sper să ajung.

R.: Vă așteptăm cu mult drag. Vă mulțumim.  

C.N.: Și eu vă mulțumesc.

 Sentimente care vor dăinui

 R.: Și totuși aș vrea să vă mai întreb ceva: aveți un cuvînt pentru artiștii care au lucrat la ediția a patra a taberei?

C.N.: Pot să zic două cuvinte: respect și plecăciune pentru tot efortul pe care l-au depus în elaborarea acestor lucrări și pentru gândul lor de a stăpâni piatra, dând sentimente și putere pietrei, sentimente care vor dăinui peste timp, iar cei care vor vedea aceste sculpturi vor avea răgazul să se bucure – la început pentru o clipă, mai încolo pentru mai mult– pentru ceea ce s-a realizat în acești ani, în aceste tabere.

R.: Minunate cuvinte. Sper să avem parte de cât mai multe ediții.

                                                                                                                                                                                                                                                        Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

 

 

 

 

 

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.