close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Cea mai bună prăjitură: coliva

Rețete cu povești
(Prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

1 kg arpacaș
3 litri apă (se mai completează eventual cu o cană)
700 g –1 kg zahăr tos
1 linguriță sare

3–4 lămâi (pentru coajă)
2–3 sticluțe sau 2–3 fiole esență rom
1 esență vanilie (fiolă)
1 kg nucă uscată în cuptor, decojită și pisată cu sucitorul sau sticla
200 g alune prăjite (nesărate) și date prin mașina pentru nuci
300 g pesmet de biscuiți (cernut)
Zahăr farin

Crucea de cacao

Se toarnă peste arpacașul (ales precum orezul) apa clocotită. Se amestecă timp de 2–3 minute, cu o lingură de lemn, până se separă toate impuritățile.
Se spală apoi cu multă apă caldă, până aceasta rămâne curată (”zic bătrânii că se spală în nouă ape”).
Se pune la foc mic, cu sare, amestecând din când în când, să nu se lipească grâul. Când acesta este aproape fiert, se adaugă zahărul tos.
După fierbere, se lasă până se răcește. Se acoperă vasul cu un prosop umed, ca să nu se formeze crustă și, în consecință, să se diminueze cantitatea de colivă.
După aceea, se frământă bine–bine, adăugând treptat coajă de lămâie dată prin răzătoare, esența de vanilie și alunele. Nu zahăr, pentru că acesta se topește și înmoaie coliva.
Se va pune coliva pe platou, va fi îmbrăcată cu pesmet, apoi cu zahar farin.
La final, se ornează, după gust (cruce din cacao, bomboane, jeleuri, jumătăți de nucă etc)

Câteva sfaturi pentru gospodari și gospodine

Rețeta ne-a fost prezentată de Domnica Sorescu, fost instructor la Cercul Militar, cunoscută cântăreață ploieșteancă de muzică ușoară, romanțe și cântece de petrecere (nu și de bocete), singura interpretă din Prahova câștigătoare a Concursului Național de Romanțe ”Crizantema de aur” de la Târgoviște. Succesul Domnicăi a fost consemnat în 1981. Îndrăgita interpretă a mai fost prezentă în cadrul rubricii noastre și s-a arătat tot timpul dispusă să ne sară în ajutor. Cum poți să mai ai o părere proastă despre umanitate când ajutorul îți stă neîncetat la îndemână?
Pentru ca treaba să fie cât mai bine făcută, Domnica Sorescu a ținut să completeze: ”Am observat că, mai nou, în anumite zone, coliva nu se mai îmbracă în pesmet. Nu-i niciun păcat, dar consider că este mai gustoasă cu pesmet”.
Trebuie pus întâi pesmetul, apoi zahărul, pentru că pesmetul absoarbe umiditatea din grâu și împiedică topirea zahărului.
După ce se răcește, lăsați-o descoperită.
”După ce se frământă cu toate cele, se pune pe platouri și se lasă la loc aerisit, uscat și rece, până a doua zi. Abia după aceea se îmbracă în pesmet. Trebuie frământată după ce s-a răcit, pentru că, dacă e caldă, esențele se evaporă”.

Crustă cu lapte

 Domnica nu lasă nimic să se piardă. Totul se refolosește. Invitata noastră a prevăzut soluții în cazul unor nereușite. De pildă, dacă nu reușiți sau ați uitat ce trebuie să faceți pentru a evita crusta.
”Când eram la bunica, mâncam multă colivă. Bunica nu o pregătea neapărat pentru anumite evenimente, ci ca pe o prăjitură. Cea mai bună. Dumneaei lăsa înadins să se formeze crusta, pe care o desprindea și o amesteca apoi cu lapte cald și, eventual, încă puțin zahăr. Era o minune”.

                                                         A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                                         care a luat demult calea bisericii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.