close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Cuburi cu nuci marca Sanda

Rețete cu povești
(începând de la 1 iunie 2023)

”Țin familiile și neamurile strâns unite”

Sanda Balcan, restaurator la Muzeul ”Paul Constantinescu”, secție a muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, ne-a întâmpinat cu multă căldură. Când i-am spus pentru ce am venit, a căzut pe gânduri câteva clipe, apoi ne-a lăsat un minut singuri.

Codex Balcani

La întoarcere, am observat că ținea în mâna dreaptă ceva ce aducea cu un vechi manuscris. Manuscrisul nu avea coperte. Ne-am gândit la un manuscris deoarece prima pagină era scrisă de mână. Am făcut imediat conexiunile. Sanda Balcan este restaurator Deține un manuscris inestimabil, poate apocrif, un codex măcinat de vremi.
Gazda a spulberat repede misterul: ”Este un caiet în care mi-am notat, de mai bine de 25 de ani (ATENȚIE!), rețete culinare. Caietul (de câteva sute de file îngălbenite și îndoite) este, precum vedeți, foarte degradat, urmare a numeroaselor răsfoiri. L-au răsfoit toate colegele mele, aproape toate neamurile și mulți cunoscuți”.
Ne-am zis, cu gândul la rubrica noastră, că manuscrisul Sandei Balcan ne poate asigura o pâinică bună multă vreme de acum încolo.
Restauratoarea a început cu prima filă a caietului, cum spuneam, cam ștearsă. Noroc că rețeta pe care ne-o propune pentru astăzi a preparat-o de nenumărate ori și o cunoaște ca-n palmă.

Cremă pe blat

”Nu voi descrie în amănunt toate operațiunile, deoarece gospodinele știu prea bine cum se prepară un aluat sau o cremă pentru prăjituri”, ne precizează invitata.
Unu. Blatul. Se face din două ouă, 350 grame făină, 250 g zahăr, două linguri cu miere, o linguriță rasă de praf de copt dr. Oetker, un pahar cu lapte, coaja unei lămâi, 50 g margarină și trei linguri de ulei.
Se încorporează cele două ouă cu zahăr în făină, apoi se adaugă toate produsele menționate. Separat, praful de copt se ”stinge” cu lămâie. După aceea, se pune în amestec. Rezultă, după amestecare, un aluat.
Acesta se toarnă într-o tavă unsă cu margarină și tapetată cu făină. Se introduce tava în cuptor. După ce se scoate. Prăjitura se taie cubuilețe în tavă.
Doi. Crema. Aceasta se obține dintr-un pachet de margarină sau unt, 250 g zahăr, 3-4 linguri de lapte, două linguri de cacao și esență de rom. Laptele îndulcit se fierbe într-un vas cu margarina. Obținem o cremă. După aceea, se adaugă și cacao. Se amestecă totul, până rezultă o pastă smântânoasă. Spre final, se pun în amestec picături de esență de rom.
Trebuie să vă mai asigurați de o farfurie plină vârf cu nucă măcinată. Se iau, pe rând, cubulețele din tavă și se tăvălesc în cremă, apoi în nucă.

Un excelent tonus

Am gustat aceste cubulețe în urmă cu mai bine de 25 de ani. Rețeta o am de la o prietenă. Îmi plac prăjiturile în primul rând, mă tentează prin mirosul pe care îl degajă, apoi prin aspect. O prăjitură bună e o creație artistică. Când eram mică, mâncam mai des cubulețe tăvălite în nucă. Acum, nițel mai rar. Le preparam mai des pe vremea când fiica mea era copil. Acum e măritată și le prepară cu soțul”.
Sanda Balcan se consideră o persoană optimistă și luptătoare. ”Cubulețele cu nucă despre care v-am vorbit contribuie și ele la susținerea unui excelent tonus. Sunt sănătoase, hrănitoare și se prepară repede. Sunt bune pentru duminici în familie. Când doream să aduc cât mai multe neamuri la mine, le spuneam că le voi pregăti cubulețe cu nucă. Uneori, primeam câte un telefon: <<Sanda, când mai faci prăjiturile alea cum ne plac nouă?>>. Unii se ofereau să aducă ei toate produsele necesare, numai să prepar eu prăjitura. Vă recomand din toată inima prăjitura aceasta. Dincolo de faptul că e foarte gustoasă, ține familia unită. Este o prăjitură pentru familie”.

                                                                     A consemnat Leonida Corneliu CHIFU
                                                                                                                                       familist. CONVINS

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.