close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Musaca de post cu soia

Rețete cu povești
(prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

Nu veți regreta

Letiția Gheorghe a fost, încă din mileniul trecut, bibliotecar la Cercul Militar Ploiești, dar sfera ei de preocupări este cu mult mai vastă. După cum ne-a mărturisit, iubește viașa. Și arta. Citește mult. A făcut parte din trupa de teatru care a reprezentat Cercul Militar la festivalurile de teatru ale Armatei. Coordonatorul trupei, îndrăgitul actor Ilie Gâlea, apreciază mult calitățile de actriță ale Letiției. Un spectacol în care a jucat este ”Expoziția Cleopatrei, unde a deținut rolul principal, cel al Cleopătriței. Un succes, ce mai… A participat și la festivaluri de muzică folk. Fosta ei colegă, Domnica Sorescu-Voicu, nu-și ascunde admirația. ”Cântam adeseori împreună. Avem trei piese care ies minunat pe terță. Letiția are o voce caldă, care se împletește foarte frumos cu vocea mea. Ea scrie și texte frumoase, are poezii publicate”.

Gătește cum respiră

Iată o scurtă prezentare a celei de la care așteptam să ne încânte și cu talentele gastronomice.
Letiția Gheorghe nu s-a lăsat prea mult rugată. Ne-a mărturisit că, fără falsă modestie, gătește cum respiră. Așadar:
Unu-două pachete soia (echivalentul a 400 g un pachet), 2-3 cepe, 1-2 cubulețe de concentrat ”maggi” (dar de legume, nu cu carne), o legătură de mărar, una de pătrunjel(acestea se vor tăia mărunt) și un kilogram-două de cartofi (funcție de cantitatea pe care dorim să o preparăm. La două kg de cartofi, vom avea două pachete de margarină și cantități duble la toate produsele care intră în compoziție).

Mamă, ce bună e!

”Cepele, mărarul, pătrunjelul se taie mărunt, știu ele gospodinele cum. Toate acestea se combină cu maggi, după care amestecul rezultat se călește cu două-trei linguri de ulei”.
Cartofii se prepară piure. Soia se fierbe cu o linguriță de sare în apă. Apoi, se adaugă în amestec soia și lingură de bulion. Într-o tavă de cuptor, se pune o jumătate din cantitatea de piure, la mijloc compoziția de soia, iar deasupra din nou piure. Se păstrează o lingură-două de piure care se amestecă cu o linguriță de bulion, cât să-i dea culoare, și se întinde deasupra. Se pune tava la cuptor cam o jumătate de oră, la foc potrivit.
”Cam asta e. Un vinișor demisec alb nu e de neglijat. E o bunătate. Mamă, ce bună e! Deja înghit în sec!”.

Ciorbă cu mingiuță și stegulețe de hârtie

Și eu, dar fiind în timpul serviciului și al postului, prefer să dau cuvântul interlocutoarei noastre: ”Îmi place să gătesc mult și să experimentez. Am experimentat și în bucătăria de la Cercul Militar. Gătesc pentru toată familia. Băiețelul meu (care avea 3 ani și jumătate la momentul relatat și prezent la fața locului – n.r.) zice că sunt delicatese și că <Mami gătește numai bunătăți>. Aluat o găleată și a pus în ea o mingiuță și stegulețe de hârtie. <Îți pregătesc o ciorbiță cu mingiuță și stegulețe>, mi-a zis”.

Tort cu fanioane

În replică, ”Mami” i-a preparat micuțului un tort ”Diplomat”, cu lumânărele. ”Dar acum îți voi găti și cu stegulețe sau fanioane”.
După ce ne-a ”delectat” și cu aceste ultime ”delicatese”, Letiția a ținut să adauge: ”De regulă, îmi plac foarte mult produsele din soia: chifteluțe, paste, ciorbițe de perișoare etc. Le urez tuturor cititorilor poftă bună! Să consume cu încredere această musaca. Nu vor regreta”.

Semnatarul acestor rânduri s-a grăbit spre piață pentru a cumpăra produsele necesare preparării unei ”musacale” de post. Dar graba sa a mai avut o justificare: puștiul începuse să-l tragă ușor de barbă, de păr și de obraji. E drept că surâdea prietenos în tot acest timp, dar paza bună trece primejdia rea. Că nu se știe ce idei de ciorbe i-or mai veni puștiului.

                                                              A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                       altfel bine-mersi

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.