Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)
Cum să fentăm diabetul
Spuneam undeva că printre cei care ne-au ademenit cu preferințele lor culinare se numără și membri ai Asociației Culturale 24PHarte și ai Cenaclului literar-artistic ”I.L. Caragiale”, care ființează sub egida Asociației. Unul dintre aceștia este Maria Bem, poetă și prozatoare, care are câteva volume publicate, unele premiate.
”Taine lăuntrice”
”Sunt Maria Bem, un om pasionat de literatură. Am scris din timpul liceului, dar debutul meu în literatură a venit târziu, în 2018, cu volumul de poezii ”Buchetul de poezii”. Am dat curs stărilor lăuntrice și am creat volumul de scrieri creștine <Taine lăuntrice>, carte apreciată de cititori. Dragostea mea pentru flori și natură am reliefat-o în cartea <Legendele florilor și a lor poezie>, culegând legende ale florilor cu autori anonimi, eu personalizând fiecare legendă, floare, cu o poezie ce definește particularitatea florii. În ea sunt secrete de mulți cititori necunoscute – când și cum trebuie dăruită o floare și mai ales însemnătatea ei. Romanul <Între cer și pământ, doar iubire>, scris în amintirea fratelui meu plecat de tânăr dintre noi, – actorul Marius Ionescu -, este cartea la care țin foarte mult. E și o datorie ce o aveam pentru familia mea greu încercată în timpul comunismului.”
Domnul Christian Crăciun, membru al Uniunii Scriitorilor din România, jurnalist, critic literar, spune în încheierea acestui roman: ”O carte care te pune pe gânduri. Adică îți dă de gândit și te luminează asupra unei fețe a istoriei despre care vorbim prea puțin, din păcate!”
Poezie, farmec și iubire
Cât despre arta culinară, Mariei îi place să gătească pentru prietenii și prietenele ei, pentru a sta împreună la masă și a depăna povești pline de umor, amintiri despre cei care nu mai sunt printre noi .
”Bucătăria este poezie, farmec și iubire”.
Prietenii vechi și noi
”Este o prăjitură ușoară, bună ca o banană, chiar mai bună, ce o savurăm pe seară – cum a ieșit și cum s-a nimerit – cu prieteni de-odinioară. Consolidează prieteniile vechi și facilitează legarea unora noi”, ne întâmpină invitata noastră, care ne-a dezvăluit că știe rețeta de la o prietenă, care ”o are dintr-o revistă, parcă Sănătatea pentru toți.”
”Prietena a venit la mine, la o cafea. <Hai să-ți arăt o prăjitură de regim!>, mi-a spus. <Cum e? Cu ce e?>, am întrebat-o, nerăbdătoare. <Așteaptă! Este fără făină, fără gluten, fără amidon, stai liniștită! O să vezi!>, m-a <domolit> prietena”.
Nerăbdarea Mariei Bem era explicabilă. Ea nu se află la prima tinerețe, are diabet tip 2, dar nu se ”îndură” să renunțe la unele delicatese culinare, din care nu lipsesc prăjituile.
În tentativa de a fenta diabetul, Maria ne-a recomandat două rețete de prăjituri fără făină, ”pentru cei cu alergie la gluten și care stau departe de zahăr. Foarte puține prăjituri sunt fără zahăr și gluten. Asta e foarte rapidă, se prepară ușor.”
Baza rețetei sunt bananele. ”Una se face numai cu banane și cacao. Ai nevoie de un blender pentru a amesteca totul bine. Poți face treaba și cu furculița, lingura, dar mai bun e blenderul, amestecă uniform.”
Ingrediente:
- 3 banane coapte decojite (se pun intr-un castron și le blenduiești)
- 3 ouă (se pun întregi, se încorporează prin blenduire)
- 4 linguri cacao bună (la fel – incorporabilă)
- 1 praf de copt
- și, opțional, un pumn de stafide sau nucă tăiată
Preparare
Se tapetează o tavă (nu prea mare) cu hârtie de copt, se toarnă compoziția și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru 40 minute. ”Când e gata, aburindă, se pune o ciocolată amăruie 75% deasupra. Tai, rupi fiecare bucată, o pui de jur împrejur, să cuprindă prăjitura. O lași vreo trei minute, până se va înmuia. Cu o spatulă întinzi ușor, până se va face o glazură. Dacă ai în casă, <arunci> și fulgi de migdale. E aspectuoasă. Se servește rece. Să n-o tăiați imediat, pentru că <se lasă>”.
Mănânci și slăbești
Pentru a doua prăjitură, se urmează aceiași rețetă, la care se adaugă 150 g fulgi de ovăz în amestec, blenduriți și ei, înmuiați în prealabil în puțin lapte sau kefir. ”Eu am pus și neînmuiați. Am văzut că s-au umezit bine, De la bananele amestecate cu ou. Apoi pui fulgii de ovăz, cacao, praf de copt. A doua are o consistență mai mare. Sunt extraordinar de faine.”
Au niscaiva virtuți curative prăjiturile acestea?, întrebăm. ”Mănânci și slăbești”, ne răspunde scurt doamna Bem. ”Am remarcat-o. În privința altor virtuți, ”e prea devreme să mă pronunț. Cunosc rețeta abia de o lună. Dar vă voi informa imediat ce le voi remarca.”
Cam la ce interval de timp o prepară? ”O fac mereu, la două-trei zile, ca să nu le simt lipsa. V-am edificat la începutul dialogului nostru și asupra momentului zilei în care se recomandă să o savurați.”
Nițică ”udătură”
Dar ceva ”udătură” merge la prăjitura asta? Ne gândim că i-ar spori gradul de atractivitate. ”De curând am fost la un restaurant, la Bucov. Am băut un pahar de vin alb, demisec, recomandat de gazde, <Caii de la Letea>, care mi-a plăcut. Da, merge cu un pahar de vin, un coniac. Mie îmi place vinul de Bohotin, sec și demisec. Exclus vinurile dulci, că doar am stabilit din capul locului că ne propunem să fentăm diabetul, nu?”
Despre o friptură ”nealergată”
Curiozitatea ne impinge să ne informăm și asupra altor delicatețuri încercate de poeta noastră. ”Îmi place să mănânc, dar nu să mă îmbuib. Savurez un piept de rață cu sos de portocale. Apoi, supa de găluști. Nu dau niciodată greș când o prepar. O friptură bună la cuptor, ”nealergată”, ca gulașul, care se face tot pe îndelete, nealergat, nu-i de refuzat. Apoi – pfiii! – mâncare de măsline cu limbă. Mâncarea de mărar, atât cu carne de pui, cât și de porc, nerumenită. Am o tehnică la friptură!! O pun întâi pe plită, la foc repede, și abia după aceea la cuptor, să nu se rumenească prea mult, ci frumos, adică pe toate părțile, cu legume, fructe, adăugate pe la jumătatea timpului de rumenire a fripturii. Ar mai fi friptura de pui în crusta de migdale, dar despre aceasta – dacă vă tentează – cu primul prilej.
A consemnat Leonida Corneliu Chifu,
la o prăjitură miraculoasă, stropită cu vin de Bohotin